Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Miljömedveten kolonist med hjärtat i föreningslivet

När Lars växte upp var han mest intresserad av skörden och det man kunde äta av det som föräldrarna odlade hemma på tomten. Nu är Lars kolonist sedan flera år och tycker både planterandet och skördandet är roligt.
- Att göra olika maträtter av det vi skördar själva är roligt och jag kan varje steg av odlingen, säger Lars.

För att hålla koll på hur växterna mår och hur de odlas är viktigt för Lars. Han vill slå ett slag för vikten av att det man odlar görs på rätt sätt så att både naturen och människan mår bra. Att vara kolonist är ett steg i rätt riktning, säger Lars.

Innan Lars blev kolonist var han engagerad i den Ideella föreningen Karlshälls gård och medverkade till att radioprogrammet " Trädgårdsdags" sändes därifrån. Det engagemanget ledde till att han började som studieorganisatör på Koloniträdgårdsförbundet och ordnade kurser på ABF-huset för alla föreningar. Nu finns engagemanget kvar.

- När jag ställde mig i kö för att få min kolonilott såg jag hur andra kolonister odlade och tyckte att det verkade roligt och spännande. Jag hade ett fritidshus innan kolonilotten och jag kände att jag ville fortsätta odla.

Det är en varm och solig kolonilott som Lars har och det kräver planering. Det gäller att hålla koll på vilka växter som inte trivs med för mycket sol och se till att vattna ofta. Lars sambo Inga brukar sova över på kolonilotten vilket underlättar vattning på kvällen och morgonen om det behövs.

- Jag hade hund när jag tog över lotten men den trivdes inte när det var som varmast här så jag fick gå med den till skuggigare platser, säger Lars.

Vad odlar ni för något nu?

- Hallon, potatis- en tidig sort, zucchini, krikon, kryddor, krusbär och svarta vinbär. Vi tar till vara allt vi odlar och gör mycket med zucchinin som vi äter i stället för potatis. Vi gör mycket grönsaksgrytor och chutneys av den, säger Lars. Men i år har zucchinin inte gått så bra.

Hallonen brukar Lars och Inga frysa in och även äta upp under skörden. Vinbären brukar de göra saft eller gelé av. Sylt prövade att göra förra året för första gången och den blev riktigt bra, berättar Lars.

Har du byggt huset själv?

- När jag tog över 1984 så fanns det redan ett hus här som jag tror byggdes på 1970-talet. Huset har målats flera gånger. Vi har även fixat taket vid behov.

Lars barnbarn brukar besöka kolonilotten. Även hans barn uppskattar att var där och de brukar hjälpa till om det finns något som Lars och Inga behöver hjälp med. När Lars tog över kolonilotten hann den växa igen eftersom det tog tid med överlåtelsen.


- Mannen som hade kolonilotten innan mig hade hjärtat någon annanstans eftersom han höll på att flytta till en annan del av Sverige, så lotten höll på att växa igen. Det var tistlar och ogräs överallt men det fick jag bort, säger Lars.

Har du några tips till en ny kolonist?

- Lär känna dina grannar och få idéer och uppslag från dem. Det finns även mycket att läsa om odling och växter både på nätet, i böcker och tidningar så det tycker jag man ska göra. Det finns även mycket tv-program om trädgårdsskötsel nu som kan lära dig mycket om odling, säger Lars.


Har ni gjort om på kolonilotten?

- Vi har förnyat hallonbeståndet med nya växter för att få in ny smak på hallonen. Vi har även flyttat på en höstflox till ett nytt ställe och vi brukar ha växelbruk på potatis och zucchini. Vi har även flyttat odlingar av grönsaker för att det var mycket myror på ett ställe som åt upp mycket av skotten. Därför är pallkragar intressant för då kommer odlingarna upp och det blir svårare för skadedjur att äta upp dem, säger Lars.

Text och bild: Anna Ström