Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Aktiv kolonist med känsla för bönor

Hon är medlem och böngesell i föreningen Sesam, som arbetar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens växter. Maria är också kolonist och odlar bland annat olika böner som hon delar med sig av till andra odlare.
- I gamla förkataloger hittar du fler sorter än vad som finns i dag. Det är för dyrt att hålla fler sorter i lager och det gör att äldre sorter försvinner. Det vill vi motverka inom Sesam, säger Maria.

Maria kan mycket om äldre växter och hon berättar om hur emigranterna tog med sig just bönor till sina nya länder. De var lätta att ta med och de torra bönorna fungerade att plantera efter flera år. Hon för en odlingsdagbok som är imponerande. Här har Maria ritat och skrivit ner sina idéer och hur hon har gjort tidigare år. Den har blivit ett måste för henne på kolonilotten.

När Maria fick sin kolonilott efter åtta år i kön så ville hon börja odla direkt. Hon har odlat hela sitt liv, tillsammans med sin morfar och hemma hos föräldrarna. Då odlade hon mest blommor. Nu ville hon odla grönsaker, men hon fick börja med att få ordning på kolonilotten.
- Jag fick börja från början med min lott. Den var helt igenvuxen och jag fick försöka få fram jorden där det bara fanns gräs som såg ut som gulnade svålar, säger Maria.

Hon la ut potatis på gräset och täckte med halm, för att få fram ny jord och det fungerade. Sedan har Maria arbetat med sin kolonilott bit för bit. Hon har valt att göra en del klar innan hon gått vidare till något annat.
- Jag ville jobba så för att jag inte ville hoppa från grej till grej, det får ta den tid det tar med en kolonilott, säger Maria.

Har du byggt ditt hus själv?

- Nej, huset är från 1921 och byggt av Ivar Sjöström som då bodde på Lundagatan 31 och som vara kolonist 1918-1935, men jag har renoverat stugan. Jag har bytt ut betongpannorna på taket till takpapp. Jag har även bytt ut den grövre panelen på husets fasad och gjort om verandan och trappan. Inuti huset har jag byggt om köket, säger Maria.

När Maria skulle bygga en ny redskapsbod så fick hon hjälp av en annan kolonist. Hjalmar som då var 80 år var en duktig snickare. Han hjälpte Maria som aldrig byggt något så stort som en bod tidigare.
- Han satt under ett parasoll och gav mig instruktioner hur jag skulle göra. Det var skönt att få hjälp av en så erfaren snickare som han, säger Maria.

Har du några tips till en ny kolonist?

- Ha inte för bråttom och se över stukturen på din kolonilott. Plantera sådant som tar tid som fruktträd till exempel tidigt så att du kan följa det, säger Maria.

Maria odlar spenat, sallad, morötter, ärtor, slanggurka och tomater som hon spaljerar mot en mur och på så sätt får hög värme som tomaterna uppskattar. Marias man Björn har hjälpt henne att mura om tomaternas låda men muren har hon byggt själv.

- Björn tyckte att den förra tomatlådan som jag gjort inte höll måttet så han gjorde en ny. Han har även gjort vår runda uteplats, säger Maria.

Även äppelträd odlar Maria på sin lott och har prövat sig fram med ympningar med olika resultat. Efter att ha fått jordsjukdomen klumprotssjuka så fick Maria sluta odla kål. Tidigare odlade hon broccoli och andra sorters kål men det enda som hon vågar odla nu är ruccola som är en senapskål.

- Jag måste vänta i 10 år för att vara säker på att sjukdomen är borta, säger Maria.

Vilka uppdrag har du haft i föreningen?

Jag har suttit med i styrelsen under tre olika ordförande och jag har varit med i värderinggruppen och varit byggnadsrådgivare. Jag har även varit odlingsrådgivare. Det innebär att jag har svarat på frågor från medlemmar i koloniföreningen och hjälpt dem med problem som de har haft, säger Maria.

Vilken växt skulle du aldrig ha på din kolonilott?
- Thuja, som är en barrväxt. Jag skulle aldrig ha barrväxter här. De passar inte in, säger Maria.

Marias dotter och tre barnbarn brukar komma till kolonilotten och barnbarnen brukar sova över. Hon har inte märkt att barnbarnen är så intresserade av odling än men det tror hon kommer när de är lite större.
- Nu tycker de mest att det är roligt att diska ute i zinkbaljan och vattna. Det är bra för det ska vara roligt på kolonilotten, säger Maria.

Text och bild: Anna Ström

http://www.foreningensesam.se/