Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Kolonilotten blev plats för återhämtning

När Yvonne blev sjuk i Kronisk lymfatisk leukemi för tre år sedan så blev kolonilotten en plats för återhämtning och vila. Det blev hennes sambo Danne som fick sköta kolonilotten och de ser tiden under Yvonnes sjukdom som förlorade år.

Yvonne har varit frustrerad. Hon har velat göra så mycket mer på kolonilotten men sjukdomen har hindrat henne. Hon får inte hålla på med jord och under sommaren har hon inte orkat göra någonting.
- Det är Danne som har arbetat och jag har varit arbetsledare, säger Yvonne och ler.

När Yvonne träffade Danne så var han inte alls intresserad av kolonilotten. Men hans intresse har vuxit och han har lärt sig mer och mer. Nu försöker han rensa, klippa fruktträd och hålla kolonilotten i ordning med hjälp av Yvonnes instruktioner.
- Jag såg hur mycket Yvonne arbetade här innan hon blev sjuk. Jag var inte intresserad och hade ingen feeling för det först men nu är vi här varje helg och varje semester och arbetar, säger Danne.Yvonne ställde sig i kö för en kolonilott efter ett besök hos goda vänner. Efter åtta år fick hon sin kolonilott och då förstod hon hur mycket arbete det skulle kräva.
- Det var en misskött kolonlott och jag fick i princip göra om allting. Innan jag träffade Danne hade jag tur som fick hjälp av min mamma och hennes man som var trädgårdsmästare, säger Yvonne.


Vad odlar ni?

- Vi har äppelträd, plommonträd, jordgubbar och hallon. Vi sätter även potatis och då sätter vi sorten Maria som är en tidig sort. I år fick vi potatis till midsommar, säger Danne. - Vi har även mycket blommor och jag älskar rosor som är så tacksamma att odla och ger så mycket tillbaka. Vi har även en syrenhäck som jag tycker om, säger Yvonne.

Den här sommaren har Yvonne varit som sämst. Hon fick benmärg av sin bror och de nya cellerna har reagerat i Yvonnes kropp. Men det har varit skönt att komma till kolonilotten och grannarna har varit ett stöd.
- Det är alltid någon som sticker över huvudet över häcken och pratar lite grann och det känns bra, säger Yvonne.

Hur viktigt är det med grannarna i området?

- Det är viktigt att det fungerar och vi har bra kontakt med våra grannar och gör olika saker med dem. Men ingen tränger sig på och de visar respekt och hänsyn trots att lotterna ligger nära varandra, säger Danne.

Har ni något tips till en ny kolonist?

- Det gäller att förstå att det inte bara är ball att vara här utan att det kräver mycket arbete och att det ställs krav på dig som kolonist, säger Danne.

Finns det några växter som ni inte skulle vilja odla på er kolonilott?

- Vallmo, för att den förökar sig så den har jag tagit bort och knölklockor som jag ser som ett ogräs och har försökt att bli av med i flera år. Även svalört är ett ogräs som jag för en lång kamp mot, säger Yvonne.

På vintrarna är Yvonne och Danne här en gång i veckan och matar fåglarna och ser till huset. Men de två senaste vintrarna har de haft svårt att ta sig till sin kolonilott. De har fått pulsa och skotta upp gångar fram till huset. Det har även varit tufft för hallonbuskar och andra växter.
- Jag uppskattar att årstiderna växlar för det finns något bra med varje årstid men vintrarna är för långa, säger Danne.

Text och bild: Anna Ström