Småbarn och kolonilott, samtidigt
När Arendt och Anna fick ta över kolonilotten som Arendts mamma Maria haft i många år så fick de sin dotter Greta samma sommar.
- Min mamma tappade intresset och kände sig klar med kolonilotten. Det var roligt att ta över men det kändes stressigt med småbarn samtidigt, säger Arendt.
Nu har de haft kolonilotten i några år och de låter inte stressen ta över längre. I början var det annorlunda minns Anna.
- Jag gick runt här i början och kände att det var så mycket som jag ville hinna med. Då passerade en äldre kolonist och hon sa en bra sak. Det gäller att se det du har gjort tidigare och inte bara tänka på allt som du måste göra för att hitta ett lugn, säger Anna.
När Arendts mamma Maria skaffade kolonilotten i början av 80-talet så var det ett ställe som de kunde flytta till under perioden maj till september varje år. Arendt fick hjälpa till med vattning och annat men han fick inget eget intresse för odling.
- Jag tyckte att det var ett skönt ställe att vara på under sommaren, men jag har inga gröna fingrar och kan inte några namn på växter, säger Arendt.
Huset är från 1945 och det är tillbyggt innan Arendts mamma tog över det. Gretas morfar målade om huset. Kolonilotten var rätt överväxt när de tog över och de har ägnat tiden tills nu med att röja och få ordning.
- Vi ville göra om kolonilotten till vår, säger Arendt.
De har flyttat på den del växter som bärbuskarna och samtidigt fört en kamp mot ogräset, Kvickroten.
- Vi har odlat sådant som vi kan äta, potatis och mangold till exempel. Vi föredrar potatis som kommer upp sent och är en fast sort. Den senaste sorten som vi odlade heter Amadine och fick pris 2011 för årets potatis, säger Anna.
Har ni några tips till en ny kolonist?
- Du behöver lära känna din lott och se vad som växer där. Ta en sak i taget och hoppa inte runt och sätt i gång flera projekt samtidigt, säger Arendt.
Arenth sitter med som suppleant i styrelsen för Tanto Södras koloniförening och tycker att det är viktigt att engagera sig i föreningen. Han tycker till exempel att föreningen behöver hitta en lösning till sopsorteringen så att inte alla sopor hamnar i samma påse.
- Det är långt till sopsorteringstationerna och vi behöver se över hur vi ska göra i området, säger Arendt.
Vad brukar ni göra på våren?
- Vi brukar öppna huset och grilla. I år hade vi tänkt rensa ogräset i tid men vi var sjuka hela våren och det var en ovanligt kall vår så det blev inget med det, säger Anna.
Arendts mamma Maria brukar komma förbi och hjälpa till med det som hon känner för och tycker är roligt. Hon klipper buskar och ger tips och råd.
- Hon brukar säga åt oss att hålla efter slyn som kommer i häckar och buskar, berättar Arendt.
Anna och Arendt odlar mangold, ruccula, sparris, rädisor, örter, lök och ärtor. De har även svarta, röda och vita vinbär. Av bären brukar de göra saft.
- Vi har även hallon som vi plockar och gör sylt av. Det är skönt att veta var det vi äter kommer ifrån, säger Anna.
Text och bild: Anna Ström |