Sticklingar, frösådd och föreningsliv är Britt-Maries lott
När Britt-Marie fick sin första kolonilott för 20 år sedan så tyckte hon att den var för liten. Först när hon bytte lott till den hon har i dag så blev hon nöjd. Här odlar hon allt från frö, rensar sitt ogräs och sätter sina sticklingar.
- Här kan du vara utan att bry dig om något annat än att fokusera på det du gör här och nu. Det är som att meditera att vara på kolonilotten, säger Britt-Marie.
Under uppväxten i en trädgårdsmästarfamilj på Mälaröarna så lärde sig Britt-Marie det som hon använder idag på sin kolonilott. Hon har alltid älskat at odla och hennes somrar bestod av att hjälpa till med att rensa ogräs, skörda potatis och plocka jordgubbar.
- Ogräsrensning är A och O för att få en naturlig tillväxt. Jag ser vad som är ogräs tidigt och kan rensa bort det så att de andra växterna kan få plats att växa till sig, säger Britt-Marie.
Har du något odlingsråd?
- När det gäller blommor så är det bra att se vad som kommer att växa upp och kunna flytta dem till en annan plats och då får du fler blommor till en liten kostnad. Lavendel och buxbom går det att ta sticklingar på till exempel. Du sätter dem tätt och har lite sand i jorden och så får du nya växter.
I Britt-Maries trädgård så växer det många olika växter. Hon har tre äppelträd, två päronträd och ett stort plommonträd. Alla träden fanns redan tidigare. Hon har även kvar Höstfloxen och Pionerna.
- Den tidigare ägaren Uno beskar träden på ett vackert sätt och jag har fortsatt med det men jag har nästan gjort om allting annat, säger Britt-Marie
Britt-Marie har anlagt terrassodlingar för att kunna odla grönsaker. Komposthögarna har blivit odlingar och längst med staketet har hon satt rosor, som hon älskar. Hon brukar varje år odla tomater, gurka, rödbeta, bönor, ärtor, morötter, potatis och zucchini. I år har hon även satt bönfrön från Kina som inte tagit sig riktigt på grund av den kalla sommaren.
- Jag kör med trial and error och ser vad som tar sig och ibland blir det inget men oftast blir det jättebra, säger Britt-Marie.
Huset har Britt-Marie målat om och byggt till en veranda. Taket är bytt till plåttak och hon har även förstärkt boden. Hennes son hjälper till när han är hemma. Då brukar han ta ner träd. Även Britt-Maries bror hjälper till.
På vintern drömmer Britt-Marie om sin trädgård och planerar. I sitt hus vinterförvarar hon sina daliaknölar, rotfrukter, äpplen och pelargoner och på våren börjar hon med det som sedan blir växter och grönsaker. Hon rensar och gödslar både med hästgödsel, hönsgötsel och nässelvatten.
Har du några tips till en ny kolonist?
- Om det går, vänta och se vad som kommer men ibland så måste du rensa direkt om lotten är övervuxen. Då får du ge dig på ogräset men låta det andra som växer visa vad det är för något, säger hon.
Kompostlådorna har hon byggt och i dem får hon fram lite egen jord men mycket av det som blir kvar som bönstänglar och annat gräver hon ner så ger de tillbaka näring till jorden. Hon använder inga miljögifter och hon gödslar inte för tidigt för då försvinner näringen.
- Jag häller ut mitt nässelvatten när jag vet att regnet kommer för att det ska gå ner i jorden direkt.
Britt-Marie har alltid varit aktiv i föreningen. Hon har både varit kvartersombud, med i blomsterpris-gruppen och är styrelseledamote i föreningen.
- Jag tycker det är viktigt att vara aktiv i föreningen för att vi ska kunna vara här så måste alla bidra. Det behöver alla som går med i en koloniförening förstå. Det är ingen förening utan medlemmar som bidrar, säger Britt-Marie.
Text och bild: Anna Ström |