Kolonister med känsla för hönsliv
Eva och Allan har varit kolonister i 30 år. Efter odlingslott i Tanto Norra så ville de ha en lott med stuga. Nu har de kolonilott med flera höns och tuppen Erik. När Allan tycker att det blir för mycket klorofyll så tar de motorcykeln på en tur.
- Eva är den som sköter trädgården, ibland får jag leta efter henne under varje buske på tomten, säger Allan.
Eva var den som föreslog att de skulle skaffa sig kolonilott och ställa sig i kö. Allan och Eva bodde i närheten av Tantolunden och brukade promenera runt bland kolonistugorna. Att det senare blev kolonilott med egna höns berodde på att de bodde hos en familj i Askersund med egna höns.
- Det var trevligt att få äta färska ägg på morgonen och nu har vi haft höns i 13 år med egna ägg, säger Eva.
Allan och Eva har haft en sorts höns i flera år och varje sommar får de små kycklingar. Tupp har de haft några stycken men tuppen just nu, Erik är den bästa hittills. Han har bra koll på både på både höns och kycklingar. Han har även uppsikt på hundarna i området.
- Kommer det en hund utan koppel så varnar han alla i hönsgården och ser till att de söker skydd, berättar Eva.
Varje höna lägger ett ägg om dagen men på sommaren är några av hönsen ”mammalediga” och då blir det inga ägg. På vintern så bor hönsen på hönshotell i Norrtälje. Men i maj hämtar Eva sina höns och tuppen. Av kycklingarna som föds varje sommar så blir det hönor och tuppar. Hönor är en bristvara så de är alltid tingade.
- Det finns alltid någon av mina bekanta som vill ha en höna så det är inga problem, säger Eva.
Har ni byggt ert hus själva?
- Huset är från 1920-talet och är tillbyggt under 50- och 70-talet men vi har renoverat det i omgångar både på utsidan och på insidan, säger Allan.
- Vi brukar ta en grej om året och i år har vi fixat med köket, säger Eva.
Barnbarn har de åtta stycken och barnbarnet Nanna tycker att det bästa med kolonilotten är att farmor och farfar finns där. Kycklingarna blir döpta efter en ny bokstav i alfabetet och i år är det bokstaven G som de använder för namn. Nanna har döpt en av kycklingarna till Greta Garbo.
Hon hjälper till med hönsen och även med trädgården.
- Det är bra för ungar att var med djur så blir de inte rädda, säger Eva.
Har ni något odlingsråd?
- Ta reda på vad det innebär att vara kolonist innan du tackar ja till en kolonilott. Det får inte bara bli en kaffestuga som man åker till vid fint väder, säger Eva.
- Det går inte att ha några andra fritidsintressen eller sommarhus som man måste ta hand om, säger Allan.
Eva och Allan brukar vara på Skansen som volontärer vid de gamla kolonistugorna som finns där. Då brukar de vara klädda i 20- eller 40-tals kläder och berättar för turister om kolonirörelsen. Det brukar vara volontärer 6-8 gånger per år.
- Då jobbar vi inte i trädgården utan finns på plats för att visa hur en kolonistuga såg ut och berätta varför det finns koloniområden i Sverige, säger Allan.
- Vi träffar även andra kolonister där och får höra hur der fungerar i deras områden, säger Eva.
Är det någon växt som ni inte skulle vilja ha på kolonilotten?
- Rhododendron, för det är en surjordsväxt och passar inte här och har fel blad, säger Eva.
- Inte heller barrträd eftersom det inte passar in i parken, säger Allan.
Allan och Eva har jobbat aktivt i föreningen i alla år. Allan har varit ordförande en gång i flera år, suttit i styrelsen och tagit hand om kölistan. Eva har varit med i festkommittén två omgångar under flera år och sitter just nu med i gruppen som tar fram blomsterfondens utmärkelse.
- Vi går runt bland kolonilotterna, tittar och väljer ut under juni och augusti vilka som ska få priset, säger Eva.
Har ni något odlingsråd?
- Att inte odla fler grönsaker och bär än man kan ta hand om eller göra av med. Vi syltar och saftar lite grann men vi försöker äta upp det vi odlar allt eftersom. Vi brukar se vad som finns i grönsakslandet just den dagen och så gör vi något av det, säger Eva.
Text och bild: Anna Ström
|