Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Mycket arbete när odlingslusten kom tillbaka

När Eva-Britta fick sin lott för tio år sedan så firade föreningen 90 år. Det gör att hon alltid kommer ihåg hur lång tid hon haft sin kolonilott. Hon växte upp på landet och ville aldrig ha en tomt att ta hand om. Sedan tänkte hon om. Nu har hon lagt mycket arbete på både sitt hus och sin lott.
- Det har varit värt det, för det är en plats värd att vara på men som kräver mycket arbete, säger Eva-Britta.

Den lott som Eva-Britta och hennes dåvarande sambo tog över var nedgången. De såg den mitt i vintern och på våren såg de först vad som fanns på lotten.

- De herrarna som jag tog över lotten efer hade ett potatisland och rododenronbuskar sedan var det kirskål på resten av lotten, säger hon.

Att ta över innebar också att de måste riva huset och bygga ett helt nytt hus. Placeringen av det gamla huset var felaktig eftersom det är en sluttande lott och allt vatten från berget rann ner och gjorde huset genomruttet. Så ett nytt hus behövde stå på en annan plats.

- De som hade lotten innan oss hade en kompost och skräphög på berget bakom huset. Den fick vi gå igenom och sila fram jord och frakta bort allt skräp. Det tog hela våren att komma fram till berget där vi byggde huset, säger Eva-Britta.

Eva-Britta ritade och dåvarande samborn som var snickare byggde huset och det tog tid. De byggde hela första året. Jorden som de fick fram av den gamla komposten använde Eva-Britta till sina nya land som hon gjorde på kolonilotten.
- Det växte så bra och det var tjocka daggmaskar i jorden, säger Eva-Britta. Jag planterade blomkål från frö och det blev hur mycket som som helst första åren.

Har du gjort om något på din kolonilott?

- Jag har skapat nya land och platerat gräs över kirskålen för att kväva den, det är det enda som funkar! Jag drog långa rötter och rensade först innan jag satte gräset. Jag har även klippt rododenronbuskarna så att de inte är så kompakta. Jag skapade även bäddar som jag odlade i de första åren. Numera odlar jag i odlingslådor.

Vad odlar du på din lott?

- Jag har ett plommonträd och ett äppelträd som jag planterat själv. Jag har även sallad, ärtor, sockerärtor, grönkål och vitkål i år. Tidigare har jag haft vitlök och röd och även morötter. Jag har också tomater i kruka det här året. Jag har även satt perenner som varit solhungriga men det funkar inte på den här lotten. Träden ger för mycket skugga.


Eva-Britta brukar sova över på sin kolonilott och det känns bra. Hon tycker om att vakna på kolonilotten och höra fågelkvittret. Hennes son kommer förbi ibland och hjälper henne med olika saker men han är inte så odlingsintresserad.
- Han hjälper mig att vända komposten och det är bra för det är ett tungt jobb att göra, säger Eva-Britta.

Villket råd skulle du ge en ny kolonist?

- Satsa på jorden och se till att den stannar kvar, fyll på med både jord och gödsel och se till att ha en bra kompost som du får jord i från. Då kommer dina odlingar bli bra, säger Eva-Britta.

- Se också till att tänka på miljön och använd inte konstgjorda bekämpningsmedel. Det går lika bra att behandla bladlöss med såpa och vatten, säger Eva-Britta med ett leende.


Text och bild: Anna Ström