Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Kolonist som låter kolonilotten ta tid

Görans barn är femte generationen som bor på Söder och hans familj har alltid varit i Tantolunden på somrarna. Han stod i kö i fem år innan han fick sin kolonilott i Tanto och känner sig som en glad amatör när det gäller odling och allt annat arbete kring kolonilotten.
- Jag lär mig något nytt hela tiden och det gör kolonilivet så roligt, säger Göran.

När Göran och hans dåvarande fru fick sin första kolonilott så var deras tvillingdöttrar bara 1,5 år. Det var en tomt där de olika lotterna gick in i varandra. Det gjorde att döttrarna stack i väg och det blev mer passning av dem än det blev tid till odling. Dessutom var det många hundar som gick lösa och det gjorde barnen hundrädda.
- Då ringde jag till köansvarig och förklarade hur det låg till och frågade om jag fick ställa mig i internkön. Det gick bra och 1,5 år senare så fick jag erbjudande om den lott som jag har nu, säger Göran.

Det passerar många personer förbi Görans stuga och många stannar till och är nyfikna. De blir alltid lika förvånade när de får reda på att man måste stå i kö och att man inte bara kan köpa huset direkt.
- En man kom förbi och frågade om han fick köpa mitt hus. När jag berättade hur det fungerade med kötid och en väntan på flera år tyckte han att det var bra, berättar Göran.
- Det gör att fler människor som inte har råd med ett sommarställe kan få en trädgård med möjligheter att odla och ett litet hus att ta hand om, säger Göran.

Har du byggt ditt hus själv?

- Nej det var ett litet hus från 1920-talet som har fått två tillbyggnader. En del är ett gammalt förråd som blev en sovdel och en del är en veranda som blev inbyggd, säger Göran.
- När jag fick ta över huset så behövdes en renovering. Jag tog kontakt med tv-programmet ”från Slott till koja” och frågade om de kunde hjälpa mig. Det tog två dagar och så kom de och tittade och bestämde att de skulle filma renoveringen av mitt kolonihus.
- De höll på i en vecka och gjorde om allt.  Det enda som jag gjorde själv var en ny trappa ute och la nytt golv inne i huset. Det blev modernt inne och gammal stil på utsidan, precis som jag ville ha det, berättar Göran.

Göran har två komposter och försöker ta till vara all jord och få fram egen jord genom kompostering. Att få material till lotten kräver nämligen att han bär det upp för flera trappor.
- När jag bar upp 40 säckar jord så fick jag blodsmak i munnen till slut. Nu försöker jag återanvända allt som jag rensar bort, säger Göran.

Har du uppdrag i föreningen?
- Jag tycker att man ska vara aktiv i en förening som den här. Vi måste alla hjälpas åt så jag har varit med i styrelsen, festkommittén och arbetat som kvartersombud. Nu är jag ordförande i valberedningen, säger Göran.

Vad har du för odlingstips?
- Saker måste få ta tid och så tänker man kanske inte i början. Jag ville ändra allt och gjorde skisser och planerade men allting har jag redan flyttat flera gånger sedan dess.
- Nu har jag anlagt en kryddträdgård och jag har bytt ut och satt nya äppelträd. De har blommat men har ingen frukt än. Jag har även fått mycket växter av mina grannar som alla är så trevliga och hjälpsamma, säger Göran.
- Nina som är odlingsrådgivare bor jag granne med och när jag visade henne mina ”vackra” blåklockor i början så berättade hon att de var Knölklockor och det var ett ogräs som sprider sig över hela trädgården och som är väldigt svåra att få bort, berättar Göran med ett skratt.

Vad skulle du inte ha för växt på din kolonilott?
- Jag skulle inte ha vintergröna växter som enar och tallar. Det kan nog vara fint i andras trädgårdar men inte i min, säger Göran.


Text och bild:Anna Ström