Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

”Odling ger ny energi”

Hanna har alltid velat odla. På hennes och Ulfs kolonilott växer allt möjligt fast lotten är liten. Hannas mamma hade trädgård och hon ställde sig tidigt i kö. Nu har hon och Ulf haft sin kolonilott i tio år.
- Jag tänker inte att det är jobbigt för det är avkopplande och ger ny energi, säger Hanna.

Hanna och Ulf hade stått i kö i 15 år när de fick sin kolonilott. Då hade de hunnit flytta in till söder. De valde den här lotten trots att den är relativt liten.

- Jag åkte hit på kvällarna när jag jobbade samtidigt som jag heltidsarbetade och då hinner man inte lika mycket som nu när jag är pensionär, säger Hanna.

Hanna berättar om kampen mot kirskålen. Hon täcker marken där kirskålen växer med tidningspapper och sedan lägger hon på markduk som får ligga i flera år.

- Jag drar också bort dem med händerna och oftast får jag upp en liten rot men när en lång rot kommer upp så är det så skönt, berättar Hanna.

Har du något odlingsråd?
- Det tog mig 10 år att förstå att jag bestämmer över växtligheten. Jag kan ta bort och klippa och få det precis som jag vill, säger Hanna.

Har ni byggt ert hus själva?

- Huset fanns på kolonilotten när vi tog över. Det är en gammal valstuga som är från 70-talet. Ulf har flyttat köket och gjort om taket och golvet. Sedan har vi flyttat på ytterdörren och satt in större fönster, säger Hanna.

Vad gör du på våren och hösten?

- Jag krattar lite både på våren och hösten. Det är bra att låta löven ligga kvar så skyddar de marken. Jag brukar kratta gräsmattan och kolla jorden i lådorna.

- I höstas la jag flis i lådorna och blandade upp jorden. Det blev mera näring i jorden och fler daggmaskar har kommit fram, säger Hanna.

Hanna och Ulf odlar sina egna grönsaker. Det är både bönor, potatis och lök i landet. Att allt får plats har krävt planering och Hanna har flyttat på både växter och odlingar. Hanna och Ulf har gjort om på sin lott. De har planterat en häck, tagit bort och flyttat hallonbuskar, planterat fler bärbuskar. Hanna har även drivit upp flera av växterna själva som rosor och växterna i grönsakslandet.

- Jag tycker om att sätta sticklingar och det är flera rosor och buskar som jag tagit sticklingar på och fått att växa här på kolonilotten.

Har du några tips till en ny kolonist?

- Lyssna på dem som har hållit på länge. De vet vad man ska sätta och vad som passar i området. Det handlar om jorden och kvaliteten på den. Det handlar också om vad som överlever här uppe på berget, säger Hanna.

- Skriv upp vad du har planterat och håll ordning på var du sätter det. Ofta är det svårt att komma ihåg senare. Följ din kolonilott och vad som växer där innan du börjar göra om.

Hanna tycker att det är en sympatisk förening och att det sällan uppstår problem. Hon klipper inte gräset förrän i juli och låter en sommaräng med prästkragar och tusenskönor blomma. Hon gör också en slags installation med en skulptur med sina ”fula fiskar” som hon kallar dem. De brukar bli olika konstellationer med vattenbad eller träd i olika arrangemang.

- När jag inte gjort min installation med fiskarna så kommer folk förbi och frågar ”Var är fiskarna?” Då förstår jag att det inte stör grannarna utan att de tycker om det, säger Hanna med ett skratt.

Favoritredskap som Hanna använder är en planteringsspade, kultivator och häcksax. Men det är mest händerna som hon använder.

- De är det bästa redskapet. Efter ett tag slutar det oftast med att jag tar av mig handskarna och använder bara händerna, säger Hanna.

Text och bild: Anna Ström