Den andra sommaren som kolonist
När Ingrid hade hund så brukade hon ofta gå igenom Tanto södras koloniområde och kände direkt att livet som kolonist skulle passa henne. Hon ställde sig i kö och 15 år senare fick hon sin kolonilott. Tomten är bergig och det är en stor lott så det kräver mycket arbete.
- Jag har bara börjat genomföra mina planer, säger Ingrid.
Blått är Ingrids älsklingsfärg så hon har satsat på mycket blå blommor men hon har även blommor i andra färger.
-
På kolonilotten fanns det gula blommor innan så det blir lite blandade färger, säger Ingrid med glimten i ögat.
Har du byggt huset själv?
-
Jag fick köpa huset från den tidigare ägaren och fasaden är gjord i plåt men det ser man nästan inte, säger Ingrid.
-
Men jag har skaffat en ny bod och en pergola. Sedan har jag byggt om verandan och lagt ett nytt tak. Jag har även fått el indragen till huset. Tidigare var det gasol, säger Ingrid.
Nu har Ingrid planterat en hel del växter under våren. Hon har köpt växter från plantmarknaden som Tanto södras koloniförening har varje vår. Hon har även pumpaplantor som hon fick som frön från trädgårdsmässan. Hon prövar sig fram.
-
Det mesta som jag planterat är på prov för att se vad som fungerar på den här kolonilotten, säger Ingrid.
-
Men det växte fruktansvärt mycket Knölklocka i alla land så mitt liv var lättare innan jag visste vad Knölklocka var för någonting, berättar hon med ett skratt.
Var började du att förändra?
-
Jag bad Nina som är odlingsrådgivare att komma förbi och hon sa: ”börja med det som ligger närmast huset och jobba dig vidare” och det gjorde det lättare att sätta igång, så det var ett bra råd, säger Ingrid.
-
Det är jobbigt med allt ogräsrens som blir men jag har fått hjälp av en granne att köra några lass till tippen och det var bra. Jag har två komposter men det räcker inte långt.
Ingrid har rensat bort en björnbärsbuske också som var stor och spred sig överallt. Hon grävde djupt och brett men det kommer fortfarande upp skott. Hon har även planterat Blomman för dagen och Klängklocka. Syrenerna har hon behållit men rensat igenom och klippt ner dem.
Vad har du för tips till en ny kolonist?
-
Att gå på alla möten och kurserna som föreningen håller. Det är ett bra sätt att lära känna folk i föreningen och man får mycket tips, goda råd och hjälp, säger Ingrid.
-
Sedan måste alla vara med i festkommittén under de första åren och det är ett bra sätt att få en inblick i kolonilivet, säger Ingrid.
Vilken växt skulle du inte vilja ha på din kolonilott?
-
Växter som man prydnadsklipper som enar och granar är jag inte så förtjust i, säger Ingrid.
-
Men Tuja gillade jag inte förut men jag har ändrat mig.
Ingrid sover kvar så ofta som hon kan men hon har två inomhuskatter som hon måste hem till och ta hand om. Hon har en solcellslampa på tomten i form av en groda.
-
När magen på grodan börjar lysa tar jag det som ett tecken på att det är dags att gå hem, säger hon med ett leende.
Text och bild: Anna Ström |