Lusten till jorden ger koloniliv
Irene har alltid odlat och Maggie var båtmänniska men när de träffades så blev det kolonilivet som gällde. I början var Maggie inte så aktiv men sedan blev hon mer intresserad. Efter flera år så jobbar de sida vid sida med sin kolonilott.
- Jag satt och vilade i början och njöt av utsikten men sedan har jag lärt mig mer och fått ett eget intresse, säger Maggie., säger Maggie.
Irene har haft kolonilott på flera ställen. Hennes första lott låg nedanför Årstabron och när hon sedan kom in i Tanto södras koloniförening efter 12 år i kö så hade hon en mindre lott innan hon bytte via internkön till den lott som hon har idag.
- Jag tycker att det är en stor skillnad mellan att ha en mindre lott och en större. Det är mer jobb men också mer yta att vara på. Vi brukar ha gäster, hundar och barn på besök och då är det viktigt med utrymme, säger Irene.
Har du något odlingstips?
- Grunden är viktig. Har man inte lagt en bra grund så blir det mer jobb efter. Börja med att göra våtbäddar med markduk under så slipper man ogräset. Sedan måste det vara bra jord som är ren, säger Irene.
- Även när det gäller gångarna mellan odlingarna så är det viktigt att grunden blir bra. Att sätta kanter och ha en duk under så slipper man ogräsrensning, säger Maggie.
Har ni byggt ert hus själva?
- Nej, huset är från 1980-talet och det är ett bra hus men vi har byggt om det. Vi har flyttat på ingången så den är mer skyddad och byggt en veranda där det tidigare var en stenaltan, säger Irene.
- Vi har tagit bort en vägg inomhus och glasat in verandan. Vi har även satt upp hundgrindar eftersom vi brukar ta hand om två hundar då och då, säger Maggie.
Irene och Maggie har gjort om en del på tomten också. De har anlagt rabatter och planterat träd och buskar. Deras mål är att få till mer dungar eftersom det är en blåsig tomt med lite skydd.
- När vi kom hit fanns det bara jordgubbsland och de jordgubbarna var jättegoda så de har vi kvar men vi har planterat annat också, säger Maggie.
- Det fanns en stor skräphög som vi tittade på i tre år. Sedan kom min svåger hit och löste problemet åt oss. Skräphögen försvann på bara några dagar, berättar Irene med ett skratt.
Vad brukar ni göra på våren?
- På våren har vi alltid för bråttom och börjar kratta och rensa för tidigt men det har vi lärt oss att vi kan vänta med. Jorden behöver skydd och vila, säger Irene.
- Tidigare drev vi upp växter från frö men det gör vi inte längre för det tar så mycket plats hemma, säger Maggie.
De grönsaker som Irene och Maggie odlar är sallad, mangold, ärtor, rädisor, potatis, vitlök, lök, squash, tomater men inte morötter, de blir inte bra berättar Irene.
- Sedan har vi planterat fruktträd, både äppel- päron- och plommonträd. Vi har även krusbär och vinbär.
- Jordärtskockorna som vi har haft tidigare har vi nästan slutat med för de sprider sig som ogräs, säger Maggie.
Har ni några tips till en ny kolonist?
- Du måste ha ett intresse att odla och tycka att det är roligt. Du måste tycka att det är ok att bli varm och trött när du arbetar på din lott men känslan att du blir nöjd är oslagbar, säger Irene.
- Man kan göra fel men det finns alltid många att fråga i en koloniförening och alla är vänliga och hjälpsamma här, säger Maggie.
Ni fick pris för er kolonilott i våras, hur påverkade det er?
- Det som var roligast var de fina kommentarer som vi fick att det är en öppen trädgård där folk kan komma förbi och se vad vi odlar, säger Irene.
Text och bild: Anna Ström
|