Avslut blev nystart på kolonilott
När Kurre fick besked att Rederiet skulle läggas ner efter åtta år och att hans statistuppdrag som styrman skulle sluta, fick han även ett annat besked. Han skulle bli kolonist istället.
- Pengarna som jag tjänat som statist räckte till att köpa min kolonistuga och ett nytt liv började, säger Kurre.
När Kurre fick sin kolonilott så var det efter åtta år i kö. Han hade redan som barn varit på sina föräldrars kolonilott i Årsta och därifrån simmat över till Tanto. Lusten att skaffa kolonilott kom efter promenader med barnbarnet bland kolonilotterna på berget.
- Då kände jag att jag skulle ha tid och jag visste redan vad det innebar eftersom jag mindes min tid på mina föräldrars lott i Dianelund i Årsta, säger Kurre.
Vad utmärker kolonilivet?
- Att vara kolonist står för god anda och kamratskap. Det spelar ingen roll om man är generaldirektör eller sopåkare. Här möts alla i blåställ och är lika mycket värda, säger Kurre.
Fördelen med Kurres kolonilott är att den ligger avskilt och han hade själv svårt att hitta till den första gången som han skulle titta på den. Den ligger skyddad och inbäddad mellan andra stugor en bit från huvudvägen i Tanto.
- Jag tycker att det är roligt med besök från bekanta och det är lagom med besök till min lott, så jag hinner med annat också, säger Kurre.
Vad odlar du på kolonilotten?
- Potatis är min favorit. I början skrattade de åt mig i koloniområdet eftersom jag bara odlade potatis. Minerva är min favoritsort bland potatisarna. Jag sätter den tidigt och får snabbt potatis, säger Kurre.
Kurre beskriver sig som en person som helst odlar grönsaker och lite blommor. I början tog han bort blommor för att han trodde att det var ogräs. Nu har han lärt sig att se skillnad och rensar bort Kirskål och annat ogräs.
- Jag odlar grönsaker för det är så tacksamt. Jag odlar rädisor och även jordgubbar, månadssmultron och röda, svarta och vita vinbär, säger Kurre.
För att lära sig mer om odling läser Kurre tidningen Koloniträdgården och han använder även internet för information om växter och för att hitta recept.
- Jag gick ut på nätet för jag ville göra vinbärssaft av bären. Där hittade jag ett recept och nu gör jag min egen saft som är jättegod, säger Kurre.
Är det viktigt med grannarna i området?
- Ja, eftersom jag dagligen rastar grannens fina hund Ayla har jag fått många tillfällen att lära känna många kolonister i området. Jag pratar med andra kolonister på städdagar och vid olika aktiviteter i området. Det har visat sig att jag känner igen barndomskompisar och det är kul, säger Kurre.
Hur fungerar det att vara ensam om kolonilotten?
-
När jag slutade att arbeta som teknisk redaktör på Åhlén och Åkerlund efter 40 år så startade jag en firma tillsammans med en bekant och vi gör korsord. När jag skaffade kolonilotten så planerade vi arbetet så att jag skulle hinna med kolonilotten också, säger Kurre.
Hur viktigt är det med att man engagerar sig i koloniföreningen?
- Jag var kvartersombud mina första tio år och det var lärorikt och intressant men också jobbigt. Det är viktigt att fler engagerar sig så att inte bara några få som arbetar hela tiden. Nu har jag varit ombud i 10 år och det räcker. Jag har framfört förslag till att det ska roteras oftare, säger Kurre.
Text och bild: Anna Ström
|