Föreningsliv och tomatplantor i Tanto
När Lasse och Nanna fick sin kolonilott för tre år sedan kunde de inte så mycket om odling. De har prövat sig fram de tre år som de har haft sin lott och de har lärt sig mycket på vägen. Tillsammans med Nannas föräldrar har de odlat potatis, squash, lagt nytt tak på sin stuga och i år är det tomater som gäller.
Lasse hade sett kolonilotterna och varit sugen på att ställa sig i kö men när han först funderade på det var det åtta års kö.
- Jag tyckte då att det var för lång kötid. När jag sedan ställde mig i kö så fick vi vänta i tretton år. Vi fick ändå vår lott snabbare för många före oss ville inte ha den för det var en vanskött lott som var helt igenväxt, säger Lasse.
Då var det skönt att få hjälp av svärföräldrarna som hjälpte Lasse och Nanna att rensa bort all kirskål och ogräs som täckte hela lotten när de fick ta över den. Dessutom behövde husets tak att åtgärdas direkt och det fick svärfar göra med Lasse som hjälp och som samtidigt lärde sig.
Huset på kolonilotten är slitet och det kommer att behöva renoveras både på utsidan och på insidan. Lasse har en plan då han tänker byta ut varje bräda i huset under en tid. Han vill också göra i ordning huset på insidan så att det ska gå att övernatta i huset.
På lotten finns också ett lusthus som Lasse funderar på att göra om till växthus. Det skulle göra det lättare att driva upp växter tidigare på lotten för att sedan plantera ut.
De hade haft blommor hemma i lägenheten men inte odlat från frö tidigare men det ser Lasse inte som ett hinder. Han har läst mycket på internet och kollat på Youtube och på så sätt lärt sig hur han skulle driva upp sina tre tomatsorter, till exempel.
- I år satte jag körsbärstomater, plommontomater och vanliga tomater. Det blev 60 plantor så det tog två vändor med bilen för att få dem hit till lotten. Det var en kall vår så jag fick vänta tills sent på våren innan jag kunde sätta ut dem.
Vad odlar ni på lotten?
- Vi har plommon och äppelträd och svarta vinbär. Vi har även hallonbuskar och björnbärsbuskar. De finns jordgubbar, rabarber och potatis och det är en tidig sort: Early Puritan. Även en del blommor som olika sorters liljor och blåklint växer här. Det var inte en nackdel att vi fick en vanskött lott. Vi fick chansen att göra om och göra nytt och det har varit roligt, säger Lasse.
Det finns en öppen kompost på lotten som Lasse vattnar lika ofta som övrig odling och som gav jord till tomaterna nu när de planterades på lotten. Det är mycket sol på lotten så det passar att odla tomater här.
- Jag kommer göra egen ketchup och tomatpure men även ugnstorkade tomater och bara att äta tomater som vi odla själva ser jag fram emot, säger Lasse.
Att återanvända för miljön är något som Lasse och Nanna gör. Dels med komposten men även stöttorna till tomatplantorna är från en buske på komposten och överblommande blommor får vara kvar för humlorna och bina ska kunna använda dem. De använder även hönsgödsel i stället för konstgödsel.
Lasse sitter med i styrelsen som vise ordförande. Han tycker det är viktigt att alla bidrar till föreningen och jobbar ihop.
- Vare sig det handlar om att städa allmänna ytor ihop eller att vara med i festkommittén eller styrelsen så bidrar alla och det gör att vi har råd med mer saker ihop. Vattentanken eller föreningshuset kommer ifrån att vi har hjälpas åt och ger oss något som alla har nytta av. Det är bra, säger Lasse.
Text och bild: Anna Ström |