Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Kolonilotten berikar livet

Nina har alltid velat odla trots att hon är stadsbo. När hon fick sin kolonilott år 2000 så var den fylld med en enda sak - syrenbuskar. Nu ett antal år senare har hon byggt ett hus och har fler växter än hon kan räkna. Hon är på sin lott så ofta att hon känner igen småfåglarna.
— Det här är vad jag behöver, att det går långsamt samtidigt som det händer något och jag får skit under naglarna, säger Nina
.

När Nina fick sin kolonilott hade hon gått in i väggen och hon kände att det här var precis vad hon behövde, att odla och att se saker växa för att må bra. Att komma ut och röra på sig, hjälpte henne att komma tillbaka.
— I början hade jag en liten hink och spade och grävde med, för jag orkade inte mer, säger Nina

Nu är Nina en av tre odlingsrådgivare i området och det innebär att andra kolonister kan vända sig till henne om de behöver hjälp och inte vet hur de ska göra.
— Jag kan inte allting men jag kan hjälpa till att hitta informationen som kolonisten behöver, men många här är så duktiga och kan så mycket själva, säger Nina.



Vad är viktigast att tänka på när man har en kolonilott?


— Att plocka bort mördarsniglar på våren. De gamla dör på hösten men de små överlever och då gäller det att ta bort dem innan de hinner lägga ägg. Det går att göra fällor för mördarsniglarna med något som de kan krypa under eller så kan man ha ölfällor.

— På hösten ska man inte kratta så mycket och låta det gamla vara kvar så blir det ett skydd mot frost och maskarna får material att dra ner i jorden, säger Nina.

Har du byggt ditt hus själv?

— Jag byggde mitt hus efter fyra år. Det fanns inget här innan. Tomten som jag har är sluttande så jag valde att bygga huset mitt på tomten så att jag fick odlingsyta runt omkring och balans, säger Nina.

— Men jag sover nästan aldrig över länge eftersom det är ett otroligt liv nere i Tantolunden under somrarna.

Vilket tips skulle du ge till en ny kolonist?

— Att man tänker på att skaffa sig bra komposter. Jag har en för hushållsavfall – en varmkompost. Sedan har jag tre till. Jag tömmer alltid den som stått längst på jord under våren och fyller den med nytt avfall under sommaren.

— Tänk även på att använda köpt jord till krukodlingar eftersom den inte innehåller maskar och lägg fiberduk i botten på krukorna eftersom den släpper ut vatten men myrorna kommer inte in, säger Nina.

Vilken växt skulle du inte ha på din kolonilott?

— Gullris eftersom den sprider sig så lätt och jag inte har så stor kolonilott. Det är en sådan växt som kan ta över yta från andra växter, säger Nina.

Nina brukar hålla i en nybörjarkurs varje år för att lära nya kolonister och ge dem tips för att de ska komma igång. Annars så håller hon på med sina fruktträd som hon har fått fram genom sticklingar men det tar tid och hon kommer inte att få frukt förrän om några år.

Om man ska odla växter från grunden så måste man veta om att det kan ta många år innan man ser resultatet.

— Men vet du om det kan du vänta på att ditt Aegopodium podagraria blommar först efter flera år, säger Nina med ett skratt.

Text och bild:Anna Ström

s