Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Odling med förkultivering och solceller

Efter flera år med odlingslotter både i Orhem och i Vinterviken blev det så småningom aktuellt med en kolonilott i Tanto. Pelle hans fru Eva och dottern Siri odlar allt från koreansk Anisisop till myskpumpa. Dessutom har de solceller på taket på stugan till hjälp.

Huset som Familjen har är från 1930-talet och har kvar trägolvet och den lilla köksdelen. Det finns en sovalkov som är tillbyggd och en bod som tillkommit senare. De fick ta över lotten 2021 och de har inte gjort så mycket med huset mer än målat inomhus och satt upp solcellspanelen. Lotten var väldigt eftersatt och behövde mycket tid.
- Vi har kämpat med lager av eklöv och under det massor med kirskål. Det har varit ett stort jobb att ta bort alla eklöv och rensa bort kirskålen så vi kunde starta odlingen på riktigt, säger Pelle.

vattenkrasseHur skaffade ni solcellspanelen?

- Vi sökte byggnadstillstånd från Stockholms stad och fick tillstånd för en panel, den räcker till att driva vårt kylskåp men inte till en spis. Vi har ingen el indragen till stugan så vi har en värmekamin som går på gas och kommer ha en gasolplatta.

- Det var en process att få byggnadstillstånd för solcellspanelen. Staden skrev att Solceller ska generellt inte beviljas i området men eftersom vår stuga saknar el så fick vi vårt tillstånd.
Men Pelle menar att om några år kanske fler hus kommer ha solcellspaneler eftersom elpriserna är så höga och det är ett bra miljöval.

Varför blev du kolonist?

- Det finns ett behov hos mig att odla för att det ger mat och det är bra för kropp och själ. Det är dessutom spännande och intressant att se vad man kan odla och testa olika växter och hur de funkar på vår lott.

- Det finns ett historiskt perspektiv också. Det var hungersnöd med potatisuppror i Sverige 1917 när koloniområdet kom till och det är en kulturskatt och en förvaltning av det för en förening som den här. Det är viktigt att samarbeta och ta hand om parken inte bara kolonilotten. Det gör vi i vår förening som ett kollektiv.

kinesiska hallonHar du något odlingsråd för en ny kolonist?

- Ha tålamod och vänta och se vad som kommer upp, är någon växt flerårig? Se vad som växter på lotten redan och sen kan du förändra och plantera om. Lär känna din lott först och det kan ta tid. Glöm inte att andas och njut också!

Vad har ni gjort på er lott och vad odlar ni?

- Vi har inte flyttat växter och odlar mycket i pallkragar. Vår dotter Siri förkultiverar mycket hemma i sin lägenhet. Sedan planterar vi ut det.
På lotten odlar familjen: majs, vitlök, rädisor, fänkål, rödbetor, morötter, potatis, örter, hallon, päron, plommon, körsbär, hortensia, fingerborgsblommor, svart fläder, bondbönor, amerikanska blåbär och krusbär.


Vi har en ekorre som gillar päron och som besöker vår lott. En dag satt den i eken och åt päronet och tappade det. Först undrade vi varför det föll päron från eken men sedan såg vi ekorren.

Text och bild: Anna Ström