Stadsliv blev koloniliv
När Robert växte upp hade hans pappa Kent en kolonilott i Tanto. När hans pappa gick bort för tre år sedan så fick Robert och hans fru Maria fundera på om de ville ta över kolonilotten. De fick en chans att kombinera stadsliv med koloniliv.
Maria och Robert tillbringar mycket tid på sin kolonilott. De arbetar på lotten och sover över i sitt hus med sina två barn Moa, som är 5,5 år och Gustav, som är 2,5 år. Det är först nu, efter 3 år som de känner att de vet vad som växer på kolonilotten.
- Det har varit bra att se var det finns luckor på lotten för att fundera över vad vi vill plantera, säger Maria.
Har ni byggt ert hus själva?
- Farsan byggde ett helt nytt hus och rev det gamla innan. Han fick hjälp av en kompis. Det vi sedan har gjort genom åren är att hjälpa till att måla om huset, säger Robert.
Det första året efter att Robert och Maria tog över kändes det konstigt eftersom Roberts pappa precis dött. Då kändes saknaden stor men det gick bättre sedan och det fanns grannar som Robert kände sedan tidigare som stannade till och pratade om Roberts pappa.
- Det är bra med grannar som visar omtanke. De kunde säga saker som”det är kul att ni tagit över”och det kändes bra, säger Maria.
Är det viktigt att man engagerar sig i koloniföreningen?
- Det går att satsa på olika saker i föreningen. Det behövs till exempel hjälp med målning och eftersom jag är målare så brukar jag måla lite extra. Jag var även med i festkommittén förra året och först var jag skeptisk men sedan kände jag att det var bra för vi lärde känna fler personer i området, säger Robert.
- Det finns bra kurser som man kan gå om man vill som betonggjutning och andra trädgårdskurser, säger Maria. Att kurserna sedan är frivilliga är toppen för då har man själv möjlighet att välja exakt hur engagerad man önskar vara.
Vad odlar ni på er kolonilott?
- Vi har odlat potatis och det har varit lite olika sorter. Bland annat en sort som farsan odlade som heter Maria och det tyckte han var roligt. Vi har även provat att odla olika sorters ärtor och rödbetor, säger Robert.
- Nu har vi planterat hela landet med jordgubbar, kryddor och sparris. Vi har också smultron och rabarber som fanns här sedan tidigare, säger Maria.
När det kommer till odling har de lärt sig under tiden. Robert och Maria har prövat olika växter och fått några av vänner. Maria köpte frön men när det visade sig att det inte bara krävdes förkultivering utan även stratifireing av fröerna då kände hon att det skulle kräva lite för mycket av hennes tid.
Har ni något odlingsråd?
- Satsa på jorden. Du behöver bra jord att jobba med så blir det bördigt. Det är bra att jobba med komposten men den behöver vi arbeta med bättre. Vi behöver klippa renset i mindre bitar så blir det jord snabbare, säger Maria.
- Vi har tre komposter men vi var riktiga nybörjare och la i allt och kollade inte av dem med jämna mellanrum så det kommer vi att göra bättre, säger Robert.
Robert och Maria sover över flera gånger i månaden och de brukar ha vänner på besök. Med två små barn fungerar kolonilivet bra men Gustav som är minst har ännu inte förstått var gränserna går till andra lotter och var det är nyplanterat. De brukar tillbringa en del av sin semester på koloilotten och känner att det är perfekt att kombinera med ett stadsliv.
- För oss är det som att komma ut på landet att vara här och vi trivs väldigt bra, säger Robert.
- Vi känner grannarna och får tips och får provsmaka det som de har odlat. Kolonilotten är en tillflyktsställe från lägenheten och det är så skönt, säger Maria.
Text och bild: Anna Ström
|