Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Bland Dahlior och pumpor på kolonilotten

Thomas och Jane har 24 dahlior på sin kolonilott. Det är något som de gillar båda två, blommor. Men de har även andra saker på sin kolonilott. De odlar bland annat potatis, lök, rödbetor och pumpor. För att hålla koll på ogräset och för att det är vackert odlar de pumpor över sin ena kompost. Varje höst får de pumpor i olika färger att använda som dekoration.

Varje höst tar de upp sina dahlior ur jorden och lägger ner den i papperskassar som de sedan har inne i kolonihuset med en låg temperatur för att inte frosten ska ta sig in i huset. Sedan på våren planterar de ut dem och då de har de redan fått skott.

- De skotten brukar mördarsniglarna äta upp. Men det kommer nya och när de nått en viss höjd så äter mördarsniglarna inte upp dem längre. Jag brukar lägga ut snigelgift runt omkring dem i två strängar, säger Thomas.

När Thomas började hjälpa sina föräldrar med deras kolonilott på riktigt 1974 så hade han dessförinnan vuxit upp på kolonilotten med två föräldrar som båda gillar att odla.

- Mamma älskar blommor men pappa vill ha potatis så ibland fick de kompromissa om vad som de skulle odla, säger Thomas. De hade dessutom olika uppfattning om vad som luktar gott.

Föräldrarna har haft sin kolonilott sedan 1960-talet men numera är det Thomas och Jane som har hand om den. Till för några år sedan besökte båda föräldrarna kolonilotten regelbundet.

- Senaste gången pappa var här körde han rakt ner i hallonbuskarna med elrullstolen, så jag fick hjälpa honom upp, säger Thomas.

När Jane träffade Thomas hade hon haft hus med trädgård och visste vilket arbete som krävdes. Hon tycker om att vara på kolonilotten.

- Det är otroligt att det går att odla och bada mitt inne i en huvudstad. Jag hade båt tidigare men jag tycker att det här livet är lika underbart och det blir väldigt avskilt trots att det är mitt i stan, säger Jane.

Thomas har fyra barn och de tyckte att det var lagom roligt att vara på kolonilotten när de var små. De tyckte att det var mycket jobb och lite egen tid, berättar Thomas men nu så har de äldsta barnen ändrat sig till viss del.

- De har lärt sig att om man jobbar under förmiddagen så behöver man inte jobba hela eftermiddagen utan då kan man göra något annat. Det behöver inte innebära att det är jobb hela tiden, säger Thomas.

Har ni renoverat huset?

- Huset fanns här redan när mina föräldrar tog över kolonilotten men vi har fixat med det. Vårt senaste projekt är inne i huset där vi försöker behålla de gamla skåpen och trägolvet så det blir en gammaldags stil men nytt och fräscht, säger Thomas.
- Vi har även bytt golvet helt och hållet då det var husbock i det och det gungade när man gick på det.


Kolonilotten är ganska brant och det innebär att mycket av odlingen sker i terrassodlingar. Thomas pappa skapade de första, sedan har Thomas och Janne fortsatt. Nu odlar de dahlior, potatis både tidig och sen sort, äpplen, rödbetor, kål, palsternacka, lök, squash, pumpor, krusbär och hallon.

- I år blev det mycket krusbär, en hel kasse men vi provade något som kallas för djungelgurka men det blev inget. Vi tycker det är kul att prova nya saker varje år på en del av landet ibland blir det bra ibland inte, säger Jane med ett skratt.

Av skörden gör de saft och sylt men det mesta äter de upp under säsongen. Ibland har de gjort chutney också. Varje år skördar de den första potatisen och äter sill med egenodlad gräslök på lotten. Deras kompost är ett flerårsarbete som Thomas kallar för ett-årskomposten och två-årskomposten. I den ena lägger han årets rens i och den andra tömmer han på våren och flyttar ett-årskomposten till den.

- Över den ena komposten sätter jag pumpafrön så att jag har koll på ogräs och att det täcker över. Ett år satte jag 24 frön för tätt och det blev pumpor överallt, säger Thomas.

Text och bild: Anna Ström