Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Glädje och hundliv på kolonilott

Som barn tyckte varken Anne-Sofie eller hennes syster om att arbeta i trädgården på sommarstället i Linköping, men det ändrades. Nu är trädgårdsarbete något av det roligaste hon vet och därför är hon kolonist.
- Min man Sven kallade kolonilotten för arbetslägret, för att det innebar så mycket arbete men det gäller att lära sig att ta det lugnt också, säger Anne-Sofie.

Anne-Sofie och hennes man Sven fick sin kolonilott 1984, vid midsommar. Det var en kolonilott som inte var så välskött och det innebar att de fick göra om det mesta på kolonilotten. Alla fruktträd tog de bort och sedan har de gjort om bit för bit.
- Vi har tagit del för del och planterat nytt och flyttat på en del växter, säger Anne-Sofie.

Har ni byggt huset själva?

- Huset byggdes 1935 och det var ganska slitet när vi tog över. Vi rev den gamla verandan och byggde en ny veranda efter min mans ritning. Vi har målat om på utsidan och insidan av huset och gjort oss av med de gamla möblerna, säger Anne-Sofie.

När Sven dog 1993 bestämde sig Anne-Sofie för att vara kvar som kolonist. Hon tycker att det är viktigt att fortsätta att hålla igång. Nu får hon hjälp av sin syster med odlingen och mycket av det tunga arbetet med huset får Anne-Sofie hjälp av en annan kolonist, Ralf.
- Han hjälper mig med att öppna huset på våren och stänga det på hösten. Det är luckor som ska tas bort och möbler som ska tas ut eller in. Då hjälper Ralf till, säger Anne-Sofie.

Vad har ni planterat på kolonilotten?

- Sven och jag har planterat ett familjeträd och en häck med ölandstok. Vi har även planterat hallonbuskar och jordgubbar. Varje år sätter min syster och jag potatis, rödbetor, sallad, mangold och spenat, säger Anne-Sofie.

Jordärtskockorna kommer tillbaka år efter år. Det blir alltid kvar några i jorden som kommer upp när våren kommer.

Anne-Sofie och hennes syster planterar och skördar ihop. Sedan delar de på allt och fryser in det som de inte kan äta upp på en gång.

Sparrisen har Anne-Sofie köpt på en trädgårdsmässa. Det tar 2-3 år för den att komma upp och sparris kräver mycket utrymme.
- Det gäller att ha tålamod när det handlar om sparris. Den kräver mycket plats under jord och man får inte så stor skörd, men den är fantastiskt god, säger Anne-Sofie.

Vilka potatissorter odlar du?
- Jag har flera sorter. Blå kongo odlar jag och den fick jag av Gunnar Halldén men jag har även mandelpotatis, Amandine och några fler sorter för jag växlar genom åren, säger Anne-Sofie.

2004 köpte Anne-Sofie sin Schäfer Ayla som är ett bra sällskap och är vakthund på kolonilotten. Varje dag går Ann-Sofie en runda i koloniområdet med Ayla och pratar med grannarna. Anne-Sofies lott ligger bra till med lä på tomten och den är lagom stor. Anne-Sofie hade en stroke för några år sedan men hon vill fortsätta som kolonist trots allt.
- Jag brukar flytta hit med Ayla redan i maj och bo kvar fram till september. Det ger mig så mycket och det är underbart att vakna upp i Tanto, säger Anne-Sofie.

Text och bild: Anna Ström