Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Lusten att odla har alltid funnits

När Annelie ställde sig i kö för sin kolonilott så trodde hon att hon stod i kön till Tanto Mindre koloniträdgårdsförening, där hennes pappas morbror hade sin kolonilott. När hon blev erbjuden sin lott i Tanto Södra efter 14 år i kön så visste hon att hon måste ta den för hon hade alltid känt att hon ville bli kolonist.

Hennes lott som hon blev erbjuden år 2000 innebar ett krav att hon måste bygga ett nytt hus. Lotten var dessutom väldigt vanskött så föreningen hade tagit ner massor av växter. Så för Annelie var det bara att börja om från början.

— Jag och min dotter stod under en presenning för att skydda oss mot regnet när vi byggde huset för att få något skydd när vi var här och arbetade, säger Annelie.

När Annelie byggt sitt hus nästan klart så var det dags att börja med trädgården och då hann hon inte planera som hon hade velat.

—  Hade jag fått göra det här på nytt så skulle jag ha lagt mer tid på planeringen och inte gjort allt eftersom. Jag känner mig fortfarande som en novis, säger Annelie.

Vilket tips skulle du ge till en ny kolonist?

—  Att se till att hålla efter och när något blir fel inte ge upp utan försöka igen. Att hålla efter träd och buskar innan det blir för stort för att klippa själv, säger Annelie.

—  Annars får jag klättra upp i träden själv och det är svårt att komma in i grenverket ordentligt.

Vad ska man börja med på våren som kolonist?

—  Jag luftar gräsmattan och gödslar ordentligt. Jag ser även över komposten tidigt eftersom den ger jord och klipper ner de gamla växterna från förra säsongen, säger Annelie med ett leende, eftersom det ser så tråkigt ut.

Vilket är ditt favoritverktyg i trädgårdsarbete?
—  Sekatören är det verktyg som jag använder mest eftersom det är mycket som ska klippas och sedan spaden eftersom jag har grävet mycket för att plantera mycket nytt i kolonilotten.

Vilken växt skulle du inte ha på din kolonilott?
Annelie svarar direkt ölandstok eftersom den påminner henne om gårdarna i förorterna på 70-talet. En buske som planterades för att fylla ut och som inte är så fin. Annelies favoritväxter är liljekonvalj, anemon och rosenskära.

De första växterna som Annelie planterade på sin lott var buskar och det var mycket grävande och arbete med att få ordning. Eftersom huset kostade att bygga så blev det mycket växtköp när ekonomin tillät det.

—  Jag köpte en del växter utan att egentligen veta om de skulle trivas i Tanto och då blev det felköp i början och jag fick ta bort växter som inte fungerade, nu har jag pratat med grannarna och lärt mig mycket av dem om vad som trivs och vilket ogräs som man ska passa sig för, som till exempel knölklocka, säger Annelie med ett skratt.
Text och bild: Anna Ström