Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Historiskt kolonliv för kursledare

När Åsa gjorde om sitt golv i sin kolonistuga fick hon reda på hur gammalt hennes hus är. I golvet låg en tidning som var daterad 27 april 1920. Det låg dessutom ett lieblad och ett kvinnobälte under golvet.
- Jag bad snickaren att lägga tillbaka sakerna och la själv ned ett foto på mig själv, en dagstidning och en CD-skiva med foton från Tanto, säger Åsa.

Åsa har varit nyfiken på sitt hus en längre tid. Hon har letat i statsarkivet efter bilder för att fastställa hur gammalt huset är men även för att hitta information om andra saker. Hon vet att hennes hus användes av potatisvakten vid 1919. En potatisvakt var en person som fick betalt av andra kolonister för att vakta så att ingen tog potatisen som odlades i koloniområdet.
- Jag vet också att de första styrelsemötena hölls i mitt hus, säger Åsa.

Åsa blev kolonist 1992. Då hade hon odlingslotter i Täby och var engagerad i kolonirörelsen. Odlingslotterna hade legat i träda men med bra grundförutsättningar blev det bra skördar och det gav utdelning. Åsa slet med sin lott och vann första pris i Dagens Nyheters tävling. Hon fick resa till England tillsammans med Karin Berglund som skrivit ett flertal böcker om odling.

- Det är bra med tävlingar för det sporrar till att anstränga sig lite extra, säger Åsa.

Har du renoverat ditt hus?

- Jag har målat om det och lagt nytt tak. Nu har jag precis bytt golvet inomhus, säger Åsa.

Åsa har grävt upp hela sin lott bit för bit och gjort roliga fynd. Det har funnits mycket porslinsbitar som hon satt i en betongplatta i trädgården. Hon har även hittat en liten porslinsdocka utan huvud som sätter igång fantasin.
- Det får mig att fundera över vem som lekt med dockan och hur den hamnat här på min kolonilott, säger Åsa.

Vad har du gjort på din kolonilott?

- Jag har tagit det bit för bit och började med att ta bort gräsmattan och under den låg det gamla grusgångarna. Jag tog hit en kubik grus och la på överallt. Sedan har jag planterat olika träd. Äppelträd, magnolia och katsura, som är en japansk trädsort. Sparrisen kommer varje år och fikonträdet ger frukt. Det finns även en självsådd nektarin som blommar på våren och ger ungefär fem frukter per år som är väldigt goda, säger Åsa.

I år sår Åsa egna bönor, squash, nakenpumpa och tomater. Åsa har även egen kompost för matrester i en svart tunna med hål så att maskarna kan ta sig in och ut. Sedan har hon en pallkrage där hon blandar kompost med brunnen hästgödsel för att sedan använda på kolonilotten. Åsa köper även jord men inte vad som helst. Hon vill att det ska vara bra kvalitet.

Åsa brukar hålla kurser både på FSSK och för kolonisterna i Tanto. Det började med att Åsa gick egna utbildningar och blev utbildad odlingsrådgivare. Det var roligt att lära sig nya saker men även roligt att dela med sig av kunskaperna till andra. De kurser som Åsa kommer ha i år handlar om fruktträdbeskärning och hur man anlägger en rabatt. Åsa brukar även resa på trädgårdresor. Hon har varit i England, Spanien och Marocko.

Vad gör du på våren?
- Jag städar och klipper ner allt torrt och frösår en del hemma. Sedan kollar jag till hur allt klarat sig över vintern och njuter av lökarna som kommer upp. Jag har en hel del botaniska lökar och de är annorlunda och väldigt vackra, säger Åsa. Vad skulle du aldrig plantera på din kolonilott?
- Balsamin, det är en ettårig växt som sprätter frön överallt. Den sprider sig överallt och är ful, säger Åsa.

Åsas kolonilott är i stora delar skuggig och det innebär att hon har fått tänka över vad hon planterar. En del ligger i regnskugga som innebär att det är mörkt och torrt och då har Åsa anlagt blötbäddar för att växterna ska klara sig.
- Det går att hitta både marktäckare och höga, spirande växter som trivs i skugga och de kämpar mer. Det är en utmaning att hitta det som trivs, säger Åsa.

Text och bild: Anna Ström