Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Tradjazz och koloni i skön blandning

Elisabeth och Bernt är nya kolonlister. De har alltid älskat tradjazz och tyckt om att odla.
Nu får de kombinera båda aktiviteterna.
- Kolonilivet är ett underbart liv och du är aldrig ensam, säger Bernt.

För ett år sedan fick Elisabeth och Bernt sin kolonilott. Den tidigare ägaren var en äldre man som varit ensam i flera år och inte orkat så mycket i slutet.
- Lotten var övervuxen och det var mycket ogräs, så vi ägnade första året till att rensa och klippa, säger Elisabeth.

Elisabeth har alltid odlat på sin balkong. Det har varit blommor och tomater men även kryddväxter. Tidigare har hon odlat rosenbönor på balkongen som växte upp längst med väggen. Hon driver även upp fröer som tobaksblomman och stockrosor som får växa till liten planta på balkongen och sedan följa med till kolonin för att planteras där.

- Vi gick på kurs förra året här i föreningshuset och lärde oss om tobaksplantor och nu tänkte vi pröva, det kanske går att använda bladen till att rulla en cigarett? säger Bernt med glimten i ögat.


Hur gammalt är ert hus?

- Huset byggdes 1982 och renoverades 2001 så vi fick ett fint hus att ta över, säger Elisabeth.

Nu är det dags att fundera över en ny kompost. Den gamla ligger fel och är gjord av galler. Elisabeth och Bernt vill bygga en ny på en annan plats och den ska vara gjord av pallkragar.

- Då kan man lägga en skiva över och även använda den som en arbetsbänk, säger Bernt.

Har ni något tips till en ny kolonist?

- Ta det lugnt och lär känna sin kolonilott och det som växer där. Vi har fotograferat olika växter för att minnas vad som växer var och när det kommer fram, säger Elisabeth.

Elisabeth och Bernt har även anlitat en av Tanto södras odlingsrådgivare och hon har tipsat om vad som växer och hur de ska tänka kring komposten, till exempel. De har även en hel del trädgårdsböcker som de läser hur de ska göra med de växter som finns på kolonilotten. Många vänner har även kommit med tips.

Det växer rosor, vallmo, dahlior, vinbär, krusbär, plommon och äpplen på kolonilotten. Även björnbär och det blev en stor skörd det första året.

- Vi brukade ta med oss en påse när vi gick bort till goda vänner, säger Bernt. Det är även gott med lite lätt vispad grädde.

Är det någon växt ni aldrig skulle ha på er kolonilott?

- Aldrig barrträd för jag är allergisk mot kådan från barrträd, säger Elisabeth.

När Bernt var liten bodde han i Duvbo, strax utanför Stockholm. Hans pappa drev en fisk, frukt och grönsaksaffär och de blev bjudna till koloniområdet i närheten. Det var Bernts första kontakt med kolonilivet.

- Vi vann alla priser i deras tävlingar på deras fest det året så det var ett roligt minne, säger Bernt.

Nu är båda med i festkommittén och lär känna alla de andra nya kolonisterna. Det är roligt och något som de båda är vana vid.

- Vi har alltid engagerat oss i tradjazzen och var tidigare aktiva i en förening som sysslade med det, så vi är vana att ordna fester och aktiviteter. Nu senast var vi med och ordnade maten kring vårstädningen i koloniområdet och senare blir det midsommarfesten. Till skördefesten i höst blir det förstås traddjazz och bandet är redan bokat! säger Elisabeth.

Text och bild: Anna Ström