Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Lott med mycket socialt liv passar Claudio och Eva-Karin

På kolonilotten där den rosa vespan ofta står parkerad bor Claudio och Eva-Karin sedan några år. De tycker att de är lyckligt lottade för att de har ett ställe mitt i stan med gångavstånd från hemmet på söder och de ser bara fördelar.
- Efter att vi bott här några dagar verkar lägenheten vara ett palats, säger Eva-Karin.

När Claudio och Eva-Karin äntligen fick sin lott så började de med att riva huset som stod på lotten. De fick höra att husets tak behövde bytas men de valde att riva huset som var slitet och bygga ett nytt. Efter tre ritningar så fick de ok på sina byggplaner från stadsbyggnadskontoret.

Har ni byggt ert hus själva?

Claudio rev själv men de lejde en firma som tog bort allt rivmaterial. Sedan var det dags att börja bygga. Claudio som aldrig byggt något själv läste på och frågade olika yrkesgrupper om råd.
- Min bror och jag byggde huset på senvåren. Det regnade när byggmaterialet kom och vi tältade här för att vakta det, säger Claudio.
- Vi valde att lägga utgången mot vattnet och sätta in en kamin, så vi fick nära till vattnet och så att vi kunde elda när vi vill, säger Eva-Karin. Det var två saker som vi hade önskat oss och som vi fick.

Bygget pågick under sommaren 2012. Huset stod färdigt och styrelsen kom för att mäta och besiktiga. Eftersom verandan måste vara rak så blev den lite högre än vad den skulle vara men de fick ok på det eftersom det inte gick att ha en lutande veranda. Huset är dekorerat med vackra träutsmyckningar. Dessa har Claudio ritat själv, allt för att ge huset en skärgårdskänsla.

Att bli kolonist var något som Eva-Karin ville bli direkt hon kom till Stockholm från Luleå för 40 år sedan. När hon såg Eriksdalslundens koloniområde så tyckte hon att det var så vackert. Men det tog tid att ställa sig i kön. Att odla har varken hon eller Claudio någon erfarenhet av. Men de lär sig hela tiden av grannar och vänner.

- I Chile där jag växte upp var det landsbyggd och intresset för växter har jag med mig därifrån. Men jag odlade inte innan vi började här, säger Claudio.

- Jag vet inte så mycket om blommor och växter men jag har en granne som är en gammal vän. Hon har lotten precis bredvid och hon lär mig hela tiden. Sedan testar jag olika saker som sticklingar från kaprifolen som växer intill huset, den har jag drivit upp själv, säger Eva-Karin.


Vad odlar ni?

De odlar mest blommor och inte så mycket annat än, men målet är att odla mer ätbart i pallkragar. Det finns ett äppelträd sedan tidigare men de har fått planera trädgården själva eftersom husbygget förstörde den lilla trädgård som fanns innan.

- Vi hade tur som fick mycket växter från grannar. Ibland när vi kom hit satt det en kasse på staketet med växter i som vi planterade.Så mycket hjälp har vi fått av andra kolonister, säger Claudio.

- Vår granne som tyvärr dog förra året hjälpte oss mycket med odlingen och med husbygget och gav oss råd och tips. Hon var så glad att någon tog över som gjorde något med lotten som förfallit tidigare, säger Eva-Karin.

Nu planerar de att bygga ett utekök på kolonilotten för att kunna laga mat ute. De har redan en eldplats utomhus för båda vill kunna laga mat ute och förlänga den korta sommaren så mycket som möjligt.

- Det är en lott som ligger väldigt mitt i och det gör att vi träffar på olika personer hela tiden, gamla vänner, nya vänner och kollegor. Vi pratar så mycket med olika personer här att när vi kommer hem pratar vi knappt med varandra, säger Eva-Karin med ett skratt.

Text och bild: Anna Ström