Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

"Trädgårdsarbete är inte ett jobb för mig, det är ett sätt att leva"

Eivors trettio år gamla mur rasade ner under våren. Hon fick hjälp av en väns thailändska flickvän, som är murare.
- Det är väldigt internationellt här på koloniområdet, det är människor från Österike, Finland, Danmark, Peru och så jag som är från Boden, säger Eivor.

gul solros

När hon fick sin kolonilott 1978 så var det inga murar alls uppe. Hon fick börja med att anlägga murar för att kunna terrass-odla. kolonilotten är brant och det blir många gånger som Eivor får gå upp och ner.

- Jag går på gymnastik på vintern men på sommaren är jag här. Det kommer förbi många turister här och efter att vi pratat om allt arbete som krävs så visade jag att "så här tjock är jag på våren och så här smal på vintern". Det är mycket rörelse på en kolonilott, säger Eivor.

Flytt av växter

Eivor har gjort om stora delar av sin kolonlilott och har planterat och flyttat runt sina växter. Nu har hon flera olika sorters blommor.

Bland annat har hon luktärter, daggkåpa, dahlior, krasse, Bellis, prästkragar, höstanemoner, biskopskrage, flocks, ringblommor, clematis och doftpion.

vattenkrassePå våren kommer det vitsippor, liljekonvaljer, tulpaner och påskliljor. Sedan har hon flera olika sorters rosor som Ingrid Bergman, Symfoni, Flammentanz och Finlands vita ros. Det är bra grannsämja i koloniområdet och alla hjälper varandra och delar med sig av sina växter, berättar Eivor. Hon har fått många av sina växter och blommor från sin danska granne.

Hon odlar även grönsaker som röd mangold, vaxbönor, gräslök och persilja samt vitlök och västeråsgurka. Hennes brorsdotter hjälper till att odla och planterar potatis och röd och gul lök. Tidigare hade Eivor ett plommonträd men stammen sprack efter en kall vinter.

Äppelträdet med sorten Ribston-äpplen ger vinteräpplen som Eivor packar in i papper och tar fram under vintern. Stammen brukar hon kalka för att göra jorden kalkrik och få bort skadedjur.

Hon har fått en bit mark tillagd till sin kolonilott. Där har hon hallon och andra bärbuskar som röda och svarta vinbär, björnbär, krusbär och jordgubbar.

- När jag fick den var det bara en lervälling så det var bara att börja om från början, säger Eivor.

kinesiska hallonHar du byggt ditt hus själv?

- Det hus som fanns här var byggt av plywood och det var i dåligt skick. Jag fick söka bygglov och fick tillslut ett Borohus som fanns utställda på Skansen, säger Eivor.

Huset målade Eivor i gult och efter många år målades huset om i tre nyanser av grått med hjälp av en god vän. Sedan hjälpte han Eivor med att bygga en ny veranda för den gamla var rutten.

Har du några tips till en ny kolonist?

- Inte förhäva sig, ta reda på vilken kolonilott du har först, som jordsort och annat innan du börjar göra om och plantera massa nytt, säger Eivor.

Varför blev du kolonist?

- För att jag är en utemänniska och trivs här, det är nära och kolonilotten är min kärlek, säger Eivor och skrattar till.


Text och bild: Anna Ström