Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Problemen försvinner på kolonilotten

När Gunilla vaknar och har ett problem så åker hon till sin kolonilott.
- När jag är här och ser trädgården och vattnet så försvinner alla problem och jag kommer inte ens ihåg vad de handlade om, säger Gunilla.

Gunilla älskar rosor och hela hennes kolonilott är full av olika sorter. Hon har köpt några rosor varje år och planterat. Det började med att det redan fanns röda klätterrosor på hennes kolonilott när hon tog över 2002. Då fyllde hon på med rosa och gula rosor och sedan har det blivit fler och fler.
- Alla rosor har taggar och när jag fixar till dem så sticker jag mig och fastnar men det spelar ingen roll för de är så vackra.

Gunilla stod i kö i 11 år för att få sin kolonilott. Odling och trädgårdsliv var inget som hon växt upp med men hon kände när hon gick runt i Tanto att hon ville ha en kolonilott just här.
- Det är så vackert med alla trädgårdar och all odling som pågår här, jag tycker att det är värt att ställa sig i kön och vänta så länge. Jag är kär i min lott och även om jag är ensam så funkar det bra.


Gunillas son hjälper henne ibland men oftast arbetar Gunilla ensam med sin lott. Det är viktigt at tänka på säger hon.
- Du ska veta att det är du som ska fixa allt när du tar över en lott. Du kan inte räkna med att släkt och vänner ställer upp och jobbar.

Huset på kolonilotten hade ett trasigt tak som behövde repareras direkt och det har Gunilla gjort. Hon har även en lång trappa med en liten terrass på sin lott som behöver målas regelbundet. Hennes pergola ha hon också fixat till och en mur har han gjort på en del av tomten.
- Det är alltid något som du kommer på att du behöver göra och då får jag ett ryck och fixar till det, säger Gunilla.

Brukar du sova över på din kolonilott?
- Jag gjorde det i början men sedan blev det lite för läskigt att göra det. Det händer att folk kommer in och sätter sig på lotten och då vill jag inte behöva gå upp och säga till dem, säger hon. Men jag brukar sitta här till sent på natten sena sommarkvällar och sedan cyklar jag hem för jag har så nära.

På våren brukar Gunilla täcka runt rosorna så att vårsolen inte ska bli för stark för dem. Men hon gör mest på hösten. Då klipper hon ner syrénhäcken mot grannen och allt som går att klippa tar hon ner för det spar tid på våren.

Har du några tips till nya kolonister?
- Delta i aktiviteter på området och jobba tillsammans med dina grannar. Då blir det roligare och se till att inte plantera för mycket i början som kräver att du rensar land och tar bort ogräs. Jag har satt mycket buskar nu som inte kräver samma arbete.

Gunilla har vinbärsbuskar på sin lott och krusbär. Hon har även rabarber och tomatplantor och gräslök. Hon har prövat att sätta ärtor, sallad och rädisor men det har inte blivit så bra och numera är hon nöjd med att odla det som funkar för henne. Hon har precis satt ölandstok, två buskar och hoppas att de inte ska bli för stora. Hennes plan är att prova att odla i pallkragar härnäst.

Gunilla har varit kvartersombud i 8 år och det är något hon kan rekommendera till andra att bli. Det är roligt och så får man lära sig lite och får information som inte alla andra får höra. Men nu är det dags att sluta som det och låta någon annan ta över. Gunilla sitter även med i styrelsen som suppleant och det får räcka just nu.

Hennes port till kolonilotten har en portal med vildvin. Den har hon mycket jobb med. I början satte hon flera olika klängväxter för att täcka den men ingenting växte.
- Plötsligt började allting växa och nu får jag binda upp växterna varje vecka för annars går det nästan inte att komma in!

Text och bild: Anna Ström