Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Samboliv på kolonilott blev nystart

När Ingrid och Curt fick sin kolonilott i Tanto, blev det en nystart på flera sätt. Att ha en grön trädgård mitt i stan blev början på något nytt.

2008 fick Ingrid besked att hon fått sin kolonilott. Då hade hon stått i kö i 16 år. Hon hade haft flera hus tidigare men nu bor hon i lägenhet och behovet att odla har blivit större.

- Jag gick ofta runt i Tanto eftersom jag har min lägenhet på Söder. Det är så fint här och jag kände att jag ville vara delaktig i det, säger Ingrid.

Nu är både hon och Curt pensionärer så de tillbringar mycket tid på sin kolonilott. När de tog över sin kolonilott var det en äldre dam som haft den.

- Det märktes! Den var väldigt välvårdad men det var väldigt mycket av allt, tulpaner, rosor lite här och var, säger Curt.

- Vi tog över på hösten och då var det svårt att se vad som fanns. Men sedan på våren såg vi vad som kom upp, säger Ingrid.

Har ni några råd till en ny kolonist?

- Låt det ta tid och var inte för ivrig i början att göra om på din kolonlott. Det är bra att ta det lugnt och inte flytta på allting på en gång, säger Ingrid.

- Nu har vi börjat glesa ur bland växterna och göra saker som passar oss men det har tagit tid och det har varit bra, säger Curt.

buskpion Ingrid och Curt har mycket olika grönsaker, frukt och bär. Det finns både jordärtskockor, björnbär, jordgubbar, blåbär, vindruvor, hallon, rabarber, vinbär, både röda och svarta. De odlar också pioner i flera färger.

- Det är min favoritblomma av alla, säger Curt. Den tippar lätt över men den är vacker när den blommar.

Vad gör ni av det som ni odlar?

- Vi tar hand om allt vi odlar och äter upp det efter hand. Vi ger bort överflöd till grannar och till barn och barnbarn. Att safta och sylta har jag slutat med, säger Ingrid.

- Det tar för mycket tid. Jag gjorde det när barnen var små men inte längre. Det är så gott att äta det när det är färskt.

De odlar även ärtor, majs, vitlök och grön sparris. Tidigare har de odlat potatis och även försökt med rödbetor men det blev inget. Vitlöken sätter de på hösten för att få skörd på våren. Det tar tid att få den att växa.

- Vi tar tillvara på bladen och äter i sallad och annat och det blir en mild vitlökssmak som är väldigt god, säger Curt.

Tidigare hade de bara en blåbärsplanta men det lärde de sig att det inte fungerade. Det måste finnas minst två plantor för att det ska bli blåbär, en han-planta och en hon-planta.

Deras barn och barnbarn tycker om att besöka kolonilotten och de går och badar, fiskar och spelar minigolf.

- Allting finns här och vi tycker om att allt är så nära och att vi kan gå hit hemifrån, säger Ingrid.

Vad har ni gjort för arbete för föreningen?

Vi har varit med i koloniföreningens festkommittee och det var bra, säger de båda. Att lära känna alla andra som är nya är ett bra sätt att komma in i föreningen. Nu är Ingrid kvartersombud för andra året i rad. Även om det tar tid är det en rolig uppgift.

- Jag lär känna mina grannar och får se alla olika lotter i mitt kvarter, säger Ingrid.

Text och bild: Anna Ström