Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Tycke uppstod på kolonilotten

Lena och Roffe hade varsin kolonilott när de lärde känna varandra genom koloniområdets festkommitté för 12 år sedan och tycke uppstod. Nu arbetar de på kolonilotterna tillsammans.
- Roffe bjöd på kaffe och så har han underbart goda vinbär. Det var roligt att jobba tillsammans i festkommittén så vi fortsatte tillsammans, säger Lena med ett skratt.

Lena hade stått i kö i 14 år innan hon fick sin lott och Roffe hade fått ta över efter sin mamma som ägt lotten sedan 1976. Båda hade hus som krävde nybyggen och de skaffade byggtillstånd samtidigt.
- Jag rev mitt gamla hus med hjälp av min sons vänner och byggde ett nytt med hjälp av en byggare, säger Lena.
- Jag rev och byggde nytt med hjälp av en kompis men båda husen är ritade av samma arkitekt, tillägger Roffe.

Lena har även fått dra in el till sitt hus och nu har hon el till sitt förråd. Något som hon är stolt över. Nu kan hon dra en ljusslinga på vintern till den lilla gran som hon har på sin lott.
- Vi går hit även på vintern för att se till våra lotter och för att ge småfåglarna mat, säger Lena.

Vad ska man tänka på som ny kolonist?

- Jag tycker att man ska tänka efter noga innan man skaffar sig en kolonilott för den tar väldigt mycket tid. Vi är här kvällar och helger, säger Lena.
- Jag tror att man behöver första tiden för att fundera på vad man vill med sin lott. I början är entusiasmen stor och ivern att sätta igång är en bra drivkraft till att skapa en lott i egen stil, säger Roffe.

Varför är det viktigt att engagera sig i koloniföreningen?

- För att man lär känna andra personer i föreningen och det är det som är föreningsliv. Är du med i en förening så kräver det engagemang. Jag är kvartersombud just nu och det ger mycket, säger Lena.
- Jag tycker att alla ska aktivera sig men kanske inte direkt . Man ska få en chans att arbeta med sin lott. Sedan, efter ett par år, kan man engagera sig i festkommittén eller i andra aktiviteter, menar Roffe.

Vad odlar ni på era lotter?

- Jag odlar mer grönsaker än blommor på min lott. Jag har bland annat jordgubbar, potatis, sparris och ett valnötsträd, säger Lena.
- Jag har mer blommor på min lott. Det beror på att min mamma hade planterat mycket rododendron. Men jag har även grönsaker och kryddor, säger Roffe.


Deras respektive barn är inte engagerade i kolonilotterna men de hjälper till vid behov och kommer på besök. De har bra kontakt med sina grannar och pratar med dem om hur de ska sköta den gemensamma häcken, till exempel.
- Jag har pratat med mina grannar om vår häck. Vi klagar inte på varandra och det är bra, säger Roffe.

Lena och Roffe har haft bikupor tidigare och det gav mycket honung. Varje år till koloniområdets skördefest sålde de nyslungad honung. De fick så mycket som 120 liter ett år. Nu gör de ett uppehåll i biodlingen men hoppas att aktiviteten ska uppstå någon annanstans i området.
- Det ger mycket trevliga pratstunder med kolonisterna och det var roligt men också väldigt mycket tungt arbete, tillägger Lena.

Har ni något odlingsråd?

- Det gäller att fylla på med näring och hela tiden arbeta med jorden så att växterna klarar sig. Vi har båda bergiga tomter som gör att vi får odla i nivåer och då gäller det att fylla på med gödsel, hela tiden, säger Lena.

Text och bild: Anna Ström