Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

”Att ha en trädgård är medicin för själen”

Lindas mamma tog över kolonilotten från sin förra man när Linda var 10 år. Så att vara på koloniområdet känns självklart. Därför var det helt naturligt för Linda att ta över kolonilotten när hennes mamma dog 11 år senare.
- Jag var bara 21 år men jag kände aldrig någon tvekan och mina syskon tyckte att det var bra att jag tog över kolonitomten som vi vuxit upp på, säger Linda.

När Linda började ägna sig åt sin lott så insåg hon att hon ville göra om allt. Hennes mamma hade haft mycket marktäckande växter men Linda ville hellre ha land med öppen jord.
- Jag ville kunna se jorden och gräva i den utan problem men jag insåg inte då hur mycket jobb det var, säger Linda.
Tack vare Lindas man, Sami blir det mesta gjort.
- Jag säger var han ska gräva, berättar Linda med ett skratt.

Vad är ditt bästa odlingsråd?
- Att använda kogödsel, eftersom allt växer i det. Jag blandar det med plantjord. Jag använder även hönsgödsel och jag tar två nävar och blandar i en hink med vatten och sedan på morgonen spär jag det ytterligare. Det stinker men är bra för växterna, säger Linda.
- Det sprider jag ut under hela säsongen för växterna behöver näring regelbundet.

Har du byggt ditt hus själv?
- Min mammas hus brann ner till grunden 1989 och mamma anlitade ett företag som byggde upp ett nytt hus till oss med hjälp av försäkringspengarna.
- När jag tog över huset så rev jag ut det mesta invändigt och fixade ett nytt kök och la ett nytt golv, säger Linda.
Det här året har Linda och hennes man Sami byggt ett nytt trädäck på baksidan av huset. Där var det bara berg och syrenhäck förut. Huset är mörkt med blå knutar.
- Vi får många kommentarer när folk går förbi men 98 procent är positiva, säger Linda med glimten i ögat.

Vilket råd skulle du ge till en ny kolonist?
- Tänk igenom vilken trädgård du vill ha och testa dig fram. Ta hjälp av grannarna och de som varit i området länge för det finns en otrolig kunskap här, säger Linda.
- Jag önskar bara att fler grannar var här oftare och man kanske fick några prövoår som kolonist för att se om man passade som det, säger Linda.

Linda och Sami har barnen Engla, 2 år och Wilma som är fem månader. Barnen tycker om att vara på kolonilotten och Linda känner sig deprimerad varje gång som hon måste stänga för hösten.
- Det bästa på våren är då vi krattar bort alla gamla löv och får börja på nytt med odling och plantering, säger Linda.

De har både äppelträd och päronträd men även mycket blommor som Dahlior och Liljor. På våren är det 2000 olika lökar som blommar på tomten.
- Jag fick lökarna av det företag som jag arbetar åt och det är en storslagen syn att se varje vår, säger Linda.

Det är viktigt att man ser in på kolonilotterna, tycker Linda. Även att man odlar lite olika saker som potatis, lök och morötter tillsammans med blommorna.
- Vi har visningstomter som stockholmarna och dess besökare ska kunna gå förbi och titta på, säger Linda.

Linda och hennes familj brukar sova över i sitt hus så ofta som de kan under hela sommaren.
- Jag sover som en stock här och äter gott och det är skönt att vakna och ha en trädgård att gå ut i. Att ha en trädgård är medicin för själen, säger Linda.

Text och bild: Anna Ström