Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Från motvillig köare till glad entusiast

När Maria ställde sig i kö för att få en kolonilott var hon inte så sugen. Hennes föräldrar tyckte att hon skulle stå kvar i kön. Det tog 18 år innan hon fick sin lott och ändå var hon inte så sugen.
Men när hon fick se kolonilotten så kände hon sig hemma.
- Det kändes direkt att det här är min lott, säger Maria.

Hennes pappa är också engagerad i lotten. På vintern brukar han gå till koloniområdet en gång i veckan och då går han runt och kollar grannarnas stugor och ser till att ingen varit inne på Marias lott. Han kommer även till lotten på sommaren.
- Han sitter här och läser och tycker att det räcker så, säger Maria.

I år har Maria rensat ut ett buskage med snöbärsbuskar. Det kommer bli pallkragar med växter i som får stå på platsen där buskarna var förut. Detta för att få bort buskaget helt. Sedan har hon även satt nya blommor, som röda backnejlikor för att ge kontrast mot den vita schersminen som hon satt vid sitt staket. Men de verkar inte ta sig.
- Det är en solig lott med mycket berg och det kräver en planerad vattning om man inte ska vattna i direkt solljus. Så jag får vattna efter 21.00 på kvällen. Det funkar inte alltid för mig, säger Maria.

Att vattna hela tiden är inte ett val, det är viktigt med att spara på vattnet för Maria. Hon tänker på att om man vattnar i solljus så dunstar 90 procent av vattnet bort.  Därför hoppas Maria på regn och att det inte blir en så torr sommar som den förra.

Har du byggt ditt hus själv?
- Nej det fanns här när jag tog över lotten och är helt i plåt. Det innebär att det blir lite underhåll på huset och det är förvånansvärt svalt på sommaren! Huset ska vara cirka 50 år och jag har inte behövt göra något med det förutom att jag har renoverat verandan som är i trä.

På Marias lott växer det två äppelträd, ett plommonträd, en vinbärsbuske, jordgubbar, rabarber, en kaprifol, en klematis, syrener, två lönnar, en ask, en schersmin, en magnolia och mycket fetbladsväxter som täcker stora delar av berget.

Har du några komposter?
-
Jag har fem komposter och jag fyller dem med löv och annat trädgårdsavfall.Nyligen körde jag ut flera säckar med löv till en kompis som är kolonist i Upplands Väsby och som saknar träd på sin lott, så det var perfekt. Allt får inte plats i mina. Jag har fått mycket jord från de som stod här när jag tog över, säger Maria.

Är du aktiv i föreningen?
-
Ja jag är med i styrelsen och var med i festkommittén första året. Det är ett bra sätt att träffa andra i föreningen och det leder också till kunskapsöverföring i föreningen. Jag har precis gått en kurs i styrelsearbete i koloniföreningar.

Maria har en kompis som ville sätta potatis och han fick en pallkrage att odla i. Nu kommer han till lotten och kollar till potatisen och kupar den. Maria själv gillar blommor och har planer för flera olika odlingar på lotten. Första året fick hon kristallsjukan och andra året opererade hon handen så i år kommer hon hinna mer och vill göra om en del.

- Jag kan inte så mycket men jag lär mig hela tiden. När jag inte kan något frågar jag min granne Birgitta. När jag frågar om något som jag anar är ogräs brukar Birgitta svara:  ”tycker du att det är fint? Om du gör det så kan du behålla det”. Jag brukar föjla Birgittas råd, säger Maria med ett skratt.

Text och bild: Anna Ström