Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Ett grönt rum med odling för själen

Efter 21 år på kolonilotten känns det som Marion och Sigge har hittat rätt. Det började med att de blev erbjudna att välja mellan två kolonilotter. Den ena kolonilotten var smal och brant, eftersom de hade tre små barn valde de det andra alternativet.
gul solros

- Stugan var ett ruckel och påminde om en lekstuga, det fanns ingen el indragen men själva lotten var mer barnvänlig. Det kändes som vi hade valt rätt, säger Marion.

- Vi avvaktade med att bygga ny stuga för vi ville se hur vi fungerade med grannar och kolonilott eftersom vi inte odlat så mycket tidigare, säger Sigge.

Dags för ny stuga

Efter några år kändes det som om det var dags att bygga en ny stuga och efter två arkitekter ritat förslag som Marion och Sigge inte gillat så ritade Sigge till slut ett eget hus.

- De tog inte hänsyn till våra önskemål om att behålla äppelträdet så Sigge ritade ett hus som mera stämde med våra önskemål, säger Marion.

Huset tog en sommar att bygga. Mannen som tillslut byggde huset gav upp när stommen var klar, han var äldre och orkade inte bygga klart så Sigge gjorde klar insidan. De valde att inte dra in el i det nya huset heller. vattenkrasse

- Vi har klarat oss med en solpanel från Claes Olsson som anslöts till ett fritidsbatteri. Det fungerade bra från början och det fungerar även idag, säger Sigge.

Det är snarare så att de får ett överskott men någon elspis går inte att använda, så de kompletterar med gasol.

Har ni några tips till en ny kolonist?

- Allan som var ordförande när vi fick lotten sa till oss att ta det lugnt och se vad som fanns på lotten och det gjorde vi, säger Marion.

När de tog över lotten var den övervuxen men det fanns det massor av fruktträd och bärbuskar och de ha fortfarande kvar flera olika sorter som röda och svarta vinbär, krusbär och hallon. De har även skuggmorellträd och äppel- och päronträd men päronträdet ger inte mycket frukt så de använder det som fågelbo. Det finns tre fågelholkar på trädet.

- - Ett är flerbostadshus, säger Sigge. Vi ger fåglarna mat året om. Vi går även hit på vintern och matar fåglarna och det gör att det finns många fåglar här.

kinesiska hallonDet finns även en fiskdamm med guldfiskar i som Sigge sköter om. Första året tog han upp fiskarna på vintern men nu får de vara kvar och övervintrar på botten av dammen. Han matar dem med akvariefiskmat men det finns naturlig mat i dammen, som vattenväxter, som de äter själva.

Marion och Sigge har även kinesiska hallon som fanns här när de tog över kolonilotten och de har äntligen hittat sin rätta plats och förökat sig. Hallonen smakar lite syrligt med citronsmak och har vackra bär.

Kamp mot ogräs

Sigge och Marion ha fått ta över 100 kvm från ena grannens kolonilott och det gjorde att de fick olika nivåer på sin lott.

- Det var sand blandat med jord på vår lott tidigare eftersom den förra ägaren la hit massor av sand. Men den andra lotten innehöll lerjord så det blev olika nivåer på marken och det blev skillnad på att dra upp ogräs, säger Marion.
I sandjorden lossar ogräset med roten lätt men i lerjorden sitter roten kvar.

Marion för en kamp mot kirskålen men på våren äter de den. De använder den till gratänger, soppor och sallader. Marion har alltid tyckt mycket om att samla vilda örter.

Marion och Sigge är mycket på sin kolonilott och brukar bo i stugan i långa perioder från våren fram till hösten. De tycker att det är viktigt att vara där mycket och de är tacksamma för det gröna rum mitt i stan, där det går att odla inte bara växter utan även själen.

- Att ha koloniträdgård är en slags terapi och du får ett lugn som du inte får någon annanstans. Du kan pröva på att odla olika saker och se hur det växer men du kan inte stressa fram något, säger Marion.

Text och bild: Anna Ström