Nya kolonister med odling för ögonen
De sa direkt ja till kolonilotten när de erbjöds den, trots att det var den första som de såg.
De kände att den var rätt och två år senare trivs de båda två. Marit och Janne odlar både grönsaker och blommor på sin kolonilott i Tanto med kvällssol.
-
De stod i kö i 20 år för att få sin kolonilott och orsaken till att de ställde sig i kö berodde på att en granne till dem, Eivor som hjälpte dem att ställa sig i kön. Hon som själv var kolonist trodde att de skulle trivas som kolonister och det stämde verkligen!
- Jag har alltid gillat att odla och är uppvuxen i hus med trädgård, berättar Marit.
- Jag är mer en person som gillar att snickra och reparera och det gör att vi kompletterar varandra bra. Just nu bygger jag nya odlingslådor, säger Janne.
-
Hur ofta är ni på kolonilotten?
- Vi sover inte över här eftersom vi har så nära hem men vi är här året om och under julhelgen stod vi här och målade staketspjälor, berättar Marit.
Hur gammalt är er hus?
- Huset är från 2012 så det är ett relativt nytt hus och vi har inte gjort något med det, inte ens inrett det utan satsat på odlingen och allt arbete med det. När vi tog över var det mycket som behövdes göras så fokus har legat på det, säger Janne.
Janne har också bytt ut taket på förrådet och lagt ny takpapp och det behövdes verkligen eftersom det saknade reglar inuti förrådet. Nu är förrådstaket nästan överväxt av flera olika klängväxter som Klematisen Jackmanii och ett vin som ger blå druvor.
Har ni något odlingsråd?
- Täck jorden med organiskt material. Jag samlar löv i säckar på hösten och kör över dem med gräsklipparen sedan lägger jag på det på landen. Det gör maskarna glada! Det gör också att fukten stannar i jorden och så spar vi på vatten, säger Marit.
Vad odlar in på er lott?
- Portlak, en tjockbladig sallad som är småvuxen och kompakt men väldigt god. Vi odlar även mangold, zucchini, spenat, ruccola, palmkål som även kallas svartkål kryddor som: dill, oregano, timjan, slätbladig persilja och koriander, säger Janne.
- Vi fick potatis via koloniträdgårdsföreningen och den har vi aldrig testat förut. Den heter: Rosara. Förra året använde vi Amandine så vi provar gärna olika sorter, säger Marit.
De har även körsbärsträd, äppelträd och ett päronträd med fem olika ympningar. Det finns även ett plommonträd med viktoriaplommon och krusbär och hallon. De har flyttat på blommor men inga andra växter och tagit bort förbrukade pallkragar och byggt ett nytt staket och odlingslådor.
Finns det någon växt ni inte vill ha på er kolonilott?
- Jag är inte så förtjust i gula blommor men de gula vallmos som redan finns här får vara kvar. Jag är inte heller så förtjust i det japanska gräs som vi har på lotten. Det ser mest risigt ut och växter mycket men jag har delat med mig av det till andra som velat ha, säger Marit.
Hur gör ni med kompost?
- - Vi komposterar allt och har även en bokashi hemma där vi slänger matrester och använder det till våra odlingar. Det luktar inte så gott men vi blandar det med annan kompost och det funkar bra, säger Marit.
Vi försöker tänka på miljön rent allmänt och använder inte giftiga gödningsmedel eller ens diskmedel som inte är miljövänligt, säger Janne.
Text och bild: Anna Ström
|