Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Dansk kolonist rotad i Sverige

Minna kom till Sverige från Danmark i mitten av sextiotalet. Hon kom hit för kärlekens skull men hon ville även ha en kolonilott. Nu är hon kolonist sedan nio år tillbaka och hon trivs med kolonistlivet.
- Jag har den bästa kolonilotten i området, säger Minna förtjust.

Minna hade en kolonilott på en annan plats i området i fyra år. Den lotten gick in i andras och låg inte lika bra som den hon har nu, tycker hon. Den här lotten har Minna haft i fem år och hon har hunnit ändra på en hel del.
- Jag har ändrat en del både på husen och på lotten. Det var en gammal farbror som hade lotten innan mig och han lämnade allting kvar, till och med sina gummistövlar, säger Minna.

Har du byggt ditt hus själv?

- Nej men det ena huset var i så dåligt skick att jag fick riva bort allting och bygga nytt. Det luktade så illa inomhus för att allt var ruttet så det inte gick att vara där inne, säger Minna.

Minna har även målat och bytt panelen på utsidan. För att klara av arbetet har hon lejt en snickare. När det gäller större arbeten på tomten så har hon använt sig av något som kallas "Veteranservice". Hon såg en annons för det i Koloniträdgårdsförbundets tidning ”Koloniträdgården”.
- Det var jättebra! Jag fick hjälp med att ta bort krusbärsbuskar. Det tog mig två veckor att få bort en buske själv och den killen som kom och hjälpte mig gjorde det på några timmar, säger Minna.

Minna är på sin kolonilott varje dag. Hon går även hit när det är vinter men stannar bara någon timme. Hon ser till sitt hus och området. Hon har med sig sin tax, Yrla som älskar att vara på kolonilotten. Yrla går runt tomten och undersöker den och håller vakt men Minna har bestämt att det är Yrlas sista sommar på Kolonilotten.
- Yrla har blivit så pass gammal att det är dags. Hon har svårt att gå och hör ingenting. Hon trivs inte någon annanstans än på kolonilotten. Är vi hemma sover hon mest, men det känns sorgligt, säger Minna.

Vad odlar du?

- Jag odlar både grönsaker, frukt och bär. Jag odlar även blommor. De grönsaker som finns på lotten är rödbetor, persilja, gräslök och sallad. Det finns också äpplen, päron, körsbär och vinbär. Jag har även ett persikoträd som ger frukt men som jag mest har satt för att det ger så vackra blommor, säger Minna.

I år har Minna även satt en björnbärsbuske som med sina stickiga grenar kan hålla objudna gäster borta. Det är en tomt som ligger nära en av vägarna i området och det gör att det ibland dyker upp personer som inte ska vara på tomten.

Är du aktiv i föreningen?

- Jag har varit med i festkommittén i fyra år och varit sammankallande i två år. Jag tycker att alla ska ställa upp för att det påverkar sammanhållningen och är du inte med i föreningslivet så får du inte veta något, säger Minna.

Är det viktigt vad man odlar?

- När jag började som kolonist så var det mycket prat om att odla bönor men jag gillar inte bönor. Jag odlar det som jag själv äter och tycker om. Jag tar hand om det mesta, annars ger jag bort det, säger Minna.

Minna har massor av komposthögar men tycker inte att någon fungerar. Hon slänger rötter som hon rensar bort i soporna men allt annat klipps ner och läggs på komposten. Kirskål för hon en ständig kamp mot.
- Min granne brukar skratta åt mig för jag sitter så länge och pillar och rensar bort kirskålens rötter men jag har lyckats att få bort den helt och hållet på ett ställe, säger Minna.

Text och bild: Anna Ström