Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Grönsaker och bär på egen lott

När Nils var barn åkte han kälke på vintern genom Tanto koloniområde. Inger var ofta som liten på besök hos goda vänner som hade kolonilott i området. När de bodde på Söder som vuxna och gick på promenader i Södra Tanto koloniområde bestämde de sig för att ställa sig i kö för en egen lott. Det har de aldrig ångrat.

Efter åtta år i kö fick de sin första kolonilott. Den låg väldigt brant till och efter några år bytte de via internkön till sig den lott de har idag. Den ligger på en planare del av området och det passar Inger bättre eftersom hon har problem med ryggen.

— Jag fick höra att damen som hade den här lotten skulle sluta som kolonist och Nils och jag gick och tittade på stugan och tomten och kände att vi ville flytta, säger Inger.
— Vi tyckte genast om den här tomten, den förra tomten var för brant och jorden i terasserna försvann snabbare där, säger Nils.

De odlar mest grönsaker på sin lott och de skördar och fryser in för att ha under vintern. De har anlagt sina terasser och de har gjort vattenbäddar.

— Vi har grävt djupt till vi nått fram till stenarna och sedan lagt en presenning i botten med små hål i för att vattnet skall kunna rinna bort, säger Nils.

— Vi odlar sparris, jordgubbar, morötter, bondbönor, ärtor, sqash, lök, hallon, blåbär och vinbär. Det enda som inte fungerar att odla är pepparrot, berättar Inger.

Varje vecka året om besöker de koloniområdet. På sommaren blir det ett besök varje dag som vädret tillåter det. På våren klipper de sin häck och framträdande grenar. Sedan tar de bort allt gammalt. De tar även med sig grönsaksskräpet och slänger i den kompost de har på tomten.

— Eftersom vi bor på söder så vill vi besöka området en gång i veckan även på vintern. Då ser vi till husen i kvarteret och ringer ägarna om det är skadegörelse eller om det varit inbrott, säger Nils.

— Det är alltid skönt med en promenad och då passar det oss att gå hit och titta till huset på en gång, säger Inger.

Har ni byggt ert hus själva?

— Huset fanns redan, damen som hade kolonilotten innan oss byggde det, säger Inger.

— Det byggdes år 1970 och är 14 kvm. Vi har målat huset en gång och byggt ut verandan till 6 kvm, säger Nils.

Har ni något favoritverktyg som in använder?

— Gräsklippare och handgräsklippare använder vi mest eftersom vi vill kunna klippa gräset och kanterna runtom, säger Nils.

— Jag änvänder mest vattenkannan eftersom vi vattnar mycket på sommaren, säger Inger.

Vad gör ni med era bär och grönsaker som ni odlar?

— Vi gör mycket sylt och och sedan är det gott med bär på vintern, säger Inger.

— Vi gör även eget svartvinbärsbrännvin. Vi fyller en flaska full med vinbär och sedan häller vi på sprit och låter det stå fram till jul. Det är gott med en snaps som smakar sommar och vinbär, säger Nils och ler.


Text och bild: Anna Ström