Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Nygamla kolonister

Efter år av att ha hjälpt till på andras lotter och i trädgårdar så har Paula och Andreas fått sin egen lott. Nu har de börjat skissa på hur de ska göra om för att få det som de själva vill ha det.
- Jag tror att det är viktigt att fundera ett tag innan man gör större förändringar, säger Paula.

Andreas mamma har kolonilott i Tanto sedan 80-talet så han har varit i Tanto södras koloniområde sedan barndomen men mest som besökare och inte odlat så mycket. Paula har haft odlingslott med sin bror i Orhems koloniområde, hjälpt andra med deras lotter och odlat i balkonglådor och på bakgårdar.
- Jag har alltid velat odla och att få en egen kolonilott med stuga dessutom var en bonus som jag inte räknat med, säger Paula.

Vad har ni börjat med?

  1. Vi ville få bort allt ogräs så vi har grävt och täckt med markduk för att kväva ogräset. Sedan har vi ställt pallkragar ovanpå för att kunna odla samtidigt som vi får bort kirskålen, säger Andreas.
Vi har tagit bort en del hallonbuskar och fyllt och fyllt på med jord och gödsel. Det hade inte blivit gjort på flera år, säger Paula.Vad odlar ni nu?
- Vi odlar mycket grönsaker. Vi har sallad, rödbetor, morrötter, mangold, gurka, dill, störbönor, sockerärtor, squash och potatis, säger Andreas.
- Vi skulle vilja odla mer blomande växterför just nu är det mest grönsaker, säger Paula.

Vad planerar ni på er kolonilott?

- Vi har börjat skissa på planer för olika delar av tomten. Vi har mycket skugga så vi skulle vilja ha en del med rhododendron, azaleor och japansk lönn, som tål halvskugga och blir som en lummig asiatisk del, säger Paula.
- I Berlin där jag bodde i sju år så finns det en fantastisk fin botanisk trädgård i Dahlem. Där finns växter från hela världen och den har gett oss mycket inspiration och påverkat våra planer, säger Andreas.
- Vi skulle också vilja anlägga en häck längs staketet men vi vet inteän om det blir en syrenhäck eller om vi väljer något annat som vi kan formklippa, säger Paula.


Har ni något odlingstips?

- Att se till att jorden är bra och att gödsla den så kommer växterna att klara sig bättre, säger Paula.
- Det är berggrund här och jordlagret blir magert och då behöver man fylla på med jord, säger Andreas.

Vilket råd skulle ni ge till en ny kolonist?

- Att dokumentera vad som växer under hela första året så man vet vad som kommer växa upp, säger Andreas.
- Ett tips som vi har fått från andra och vill föra vidare är att inte vara rädd för att klippa ner olika växter ordentligt. De växer upp igen och mår bättre. Vi har en kaprifol vid ingången och den såg risig ut men när vi klippt ner den så tog den sig och blev fin igen, säger Paula.
- Att vara försiktig med grävandet för det finns växter som kommer senare under säsongen och de försvinner om man gräver för mycket, säger Andreas.

Andreas och Paula har två katter. Den ena katten Fritjof har följt med och trivs. Han håller till under stugan men kommer in så fort det är dags för mat. Katten Agnes, som aldrig varit ute själv har inte fått följa med än.

Kolonilotten ligger till så att det är många som går förbi. Paula och Andreas får ofta frågor från förbipasserande om Tanto, dansbanan och det som sker i området.
- Det vore kul med lite fler aktiviteter för utomstående i området så de får se hur fint det är här i Tanto, säger Paula.

Text och bild: Anna Ström