Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Snigelmördarens tio budord

Snigelmördarens tio budord, pdf-fil

1. Du skall dräpa

En ensam spansk skogssnigel kan ge upphov till 400 nya sniglar per säsong. En av dessa har ca 25 000 ”tänder” på sin tunga där bland annat favoriter som dahlia, tomater, sallad, riddarsporre etcetera repas sönder och finfördelas till föda.

2. Du skall inspektera

Sniglarna kommer fram då det börjar mörkna. Hittas på gräsmattor, stengångar, jordytor. Under dagtid gömmer dom sig till exempel under plank, plastsäckar och rabarberblad bara skugga finns.

3. Du skall lära känna

Den spanska skogssnigeln är för det mesta brunröd med en orange rand längs ”fotsulan” men kan vara av ljusare eller mörkare sort.

4. Du skall locka fram

Sniglar gillar öl, billigaste sorten går bra. Gör en fälla av en plastburk med hög kant där du häller i öl såpass mycket att snigeln sen efter öldrickandet inte kommer upp utan drunknar. Även snigelmedel i form av järnfosfat är favoritföda som gör att sniglarna väljer bort din sallad.

5. Du skall välja rätt metod                    

Sniglarna tas bäst av daga (och snabbast) med en vass sax eller sekatör. För den som inte vill böja sig finns det en slags kniv på skaft. Grovsalt i låda går också bra då saltet gör att snigeln torkar ur och senare dör (ingen snabb metod). Frysen kan användas likaväl som kokande hett vatten.

6. Du skall mota bort

Mota snigel i grind gör du bäst med koppartråd som inte snigeln gillar att glida över. Finns speciella mattor med koppartråd som snigeln avböjer. Även barriärer som aska, stenmjöl, kalk eller äggskal motverkar snigelns framfart.

7. Du skall plocka upp

Sniglar gillar sniglar plocka därför upp liken efter dig annars blir det kalas under dygnets mörka timmar.

8. Du skall hjälpa dina grannar

Kom gärna överens om att hjälpas åt i fall grannen är på semester. Sniglar vet inte var tomtgränser går.

9. Du skall inte glömma kontrollera växter

Glöm inte att kontrollera växter som du får eller köper så att inte ytterligare ägg följer med. Gräv gärna också i komposten efter de första frostnätterna senare i höst och vänd kompostmaterialet så att ev. ägg kommer upp och kan frysa sönder.

10. Du skall inte ge upp

Du kommer att märka att antalet sniglar minskar efter ett ihärdigt snigeljagande och att faktiskt dina dahlior får behålla sina blommor och salladsplantorna sina blad.

Källa: Kerstin Engstrands ABC om mördarsniglar

tantosodrako@hotmail.com