Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Potatis och grönkål ger skörd på Therese lilla lott

När Therese fick sin kolonilott 2008 visste hon inte så mycket om odling men det har förändras. Nu skördar hon 5 kg potatis varje år på sin lilla kolonilott.
- Det räcker inte till hela året men det är närproducerad potatis som jag själv har tagit upp, säger Therese.

Många blommor som Therese har på sin kolonilott har hon själv drivit upp från frö till planta. Hon gillar blommor med mycket färg för att hon tycker att det lyser upp och är charmigt.
- Min lott är skuggig och det gör att jag inte kan odla allt som jag vill. Jag har till exempel försökt med jordgubbar och tomater men det går inte, säger Therese.

Hon har förutom potatisen både hallon, bönor, grönkål och ärtor. Therese har inte gjort om på sin kolonilott utan låter det som växte där innan vara ifred. Det fanns redan många olika rosor i flera färger. Nu blommar de som mest.
- Jag tycker om rosor så det passar mig bra att det redan fanns innan jag fick lotten. Jag klipper den varje höst och vår, säger Therese.Har du något tips till en ny kolonist?
- Gödsla mycket så blir allt dubbelt så stort. Jag brukar hämta gratis gödsel på en 4-H gård i Aspudden. Jag har ingen bil så jag tar två papperskassar med gödsel med mig till lotten varje gång, säger Therese.

Det går åt 10 kassar gödsel per säsong berättar Therese men hon brukar även använda hönsgötsel som hon lägger ut överallt på våren.

Huset på kolonilotten är från 1980 och är precis som när hon tog över men hon har målat hela huset en gång. Hon har bytt några dåliga brädor med hjälp av veteranpoolen.
- De är jättebra och där kan du få hjälp med det du inte klarar själv och är inte så dyrt, säger Therese.

Finns det någon växt du inte skulle vilja ha på din kolonilott?
- Kirskål säger Therese och skrattar. Jag har även svårt med att syrenerna sprider sig överallt. Barrträd skulle jag inte vilja ha för de blir så höga, säger hon sedan.

Therese har prövat att odla lök men när hon läste att mördarsniglarna lockas av doften har hon slutat med det. Therese lott är en som alla går förbi men det stör henne inte alls.
- Jag skulle velat ha en lott vid golfbanan där det är lite liv och aktiviteter hela tiden.

Brukar du sova över på din kolonilott?
- Ja under helger och på semestern. Jag är aldrig rädd för det har aldrig kommit in någon på min lott, säger Therese.

På hösten brukar Therese klippa ner alla buskar så att den inte blir för höga. Helst skulle hon vilja ha mindre med buskar men det kräver så mycket grävande att få bort dem så de får vara kvar.

Therese har en gallerkompost på sin lott där hon slänger det hon rensar och klipper bort.
- När jag fick min kolonilott kunde jag inte ana att det var så mycket jobb som det faktiskt är. Jag för en konstant kamp mot alla maskrosor och annat ogräs och den kampen går aldrig över, säger Therese.

Text och bild: Anna Ström