Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Ulla firar 23 år på kolonilotten

När Ulla gick sin utbildning mötte hon vännen Eva som var kolonist och blev då tipsad om Tanto södra koloniförening och Ulla ställde sig i kö. Under tiden fick hon chans att köpa en Hultstuga men när Ullas tonåringar vägrade att följa med till Hultstugan så blev det dags att fundera på kolonistugan igen.
gul solros- Jag ringde till ansvarig för kön och fick napp till slut. Jag fick se den här lotten och såg det som en chans att både kunna odla och hålla koll på mina tonårsbarn, säger Ulla.

- För mig är det viktigt med kolonilotter och att alla ska ha råd att skaffa sig en. Det gäller att stå i kö och sedan är det inte så höga kostnader. Tanken är att alla ska ha råd.

Hur länge har du haft kolonilotten?

- Jag fick den för 23 år sedan i maj i år. Min nya man som inte gillade naturen lika mycket som jag tyckte att det var ok att följa med hit. Även mina två tonårsbarn följde med hit eftersom de hade möjligheten att åka hem efteråt.

På lotten stod ett litet gult hus som hade lågt i tak och var byggt av spillvirke. Det huset ville Ulla inte ha så 2009 byggde hon ett nytt hus som var ritat av en arkitekt efter hennes önskemål. Bygget tog något år och blev ett drömhus.

- Jag fick specialbeställda dörrar från Småland som blev dyrt men värt det eftersom de öppnas upp ut mot lotten. Det blev också takbjälkar, så att det blev högt i tak, säger Ulla.

vattenkrasse

Vad odlar du på din lott?

- Två fruktträd, ett plommonträd och ett äppelträd, svarta vinbär, hallon, rabarber, krusbär och potatis, både sorten Amandine och Maria På Baksidan av huset är det en bergvägg där det växer massor av björnbär, taggiga men otroligt goda! Jag gör björnbärssylt och pajer.

- Det är en otrolig känsla att kunna vara mitt i Stockholm och njuta av all den grönska som finns här i Tanto, säger Ulla.

Ulla tycker att det är en bra förening med tydliga regler för vår och höststädning och möten som kommer varje år för kolonisterna. Hon saknar dock midsommarfirandet. Hon har varit med i festkommittén och nu är hon kvartersombud. Det innebär att hon går vår- och höstbesiktning hos sina grannar.

Har du något odlingsråd till en ny kolonist?

- Sätt potatis, ha en kompost och var mycket på din lott. Jag märker att är jag borta en helg har de vuxit väldigt mycket på sommaren, säger Ulla.

kinesiska hallon

Finns det någon växt du inte gillar?

- Såpnejlikor som är blekrosa och ointressanta. Jag tog även bort en häck av ölandstok när jag fick lotten för den ville jag inte ha kvar. En hästgård fick den och de blev jätteglada för den!

Hur tänker du på miljön?

- Jag tar med mig kompost hemifrån. Allt utom fisk och kött. Jag gräver mer det lite och sedan blir det fantastisk jord. Varje år vänder min tidigare svärson komposten för att den ska luftas.

- Jag uppskattar att alla stockholmare kan komma hit och se hur fint det är och vi har Tanto i Stockholm som en grön lunga. Jag gillar att kunna vara ensam här samtidigt som jag kan prata med mina jättetrevliga grannar!

Text och bild: Anna Ström