Hem Intresselistan Historik Karta Kontakt Kalender Program För medlemmar Länkar Reportage

Första året som kvartersombud

Att flytta till kolonistugan redan till valborgshelgen är ett måste för Liselotte och Urban. Att komma till stugan och ta bort alla fönsterluckor och öppna alla fönster är en obeskrivbar känsla av vår för dem båda. Nu har de varit kvartersombud i en sommar med delat ansvar.
— Det har varit rätt lätthanterligt och vi har lärt oss under tiden. Vi försöker hålla en avslappnad attityd till det hela. Det som kan kännas tråkigt är att inspektera andras jobb, säger Liselotte.

— Det är skönt att vi delar på det tillsammans med Nicklas eftersom hans pappa var kvartersombud tidigare och vi även får hjälp av Kurre som har varit kvartersombud tidigare så blir det lättare. Det är väldigt trevligt att få möjlighet att gå in på alla andras tomter och se hur fint men olika alla har det, säger Urban.

De gick mycket i Tanto eftersom de bor i närheten. De tyckte båda om att odla på balkongen men det tog dem några år innan de ställde sig i kön för Tanto södra koloniområde.

— Vi stod i kön i 10 år och fick kolonilotten när vår dotter började skolan. Vi bestämde oss direkt för den här lotten men vi fick titta på två lotter, säger Liselotte.

— Vår lott är ca 300 kvm och den har ett berg på baksidan som inte ingår i vår lott egentligen men vi håller koll på den delen ändå, säger Urban.

De skulle inte vilja ha en häck som växer innanför staketet för det skulle bli för instängt men de tycker om de flesta växter, båda två. Att deras tonårsdotter tycker om att vara på kolonilotten tycker de är en fördel, men de har så nära hem och det gör att hon kan vara hemma även när de bor på kolonilotten.

— Hon var den största motståndaren till att vi tog hit en tv nu i sommar men det var både OS och EM så vi tog hit en ändå, säger Urban.

— Hon vill helst spela spel och göra sådana saker på kvällarna när hon är här, säger Liselotte.

Har ni gjort om något på kolonilotten?

— Vi har gjort om inne i huset en hel del och ute har vi gjort om i några land och anlagt några nya. I ett land vid vårt staket var det bara Kirskål, säger Liselotte.

— Vi är här från valborg till och med att skolorna börjar så vi jobbar en del med tomten men vi har inte gjort om så mycket, säger Urban.

Är ni här året om?

— Vi tar promenader hit även på vintern och tittar till området, säger Urban.

Är det en fördel att vara två personer på en kolonilott?
— Jag tror att det blir lättare att klara tyngre saker om man är två men det fungerar även för en person att ha en kolonilott, säger Liselotte.

— Ja, och det går ju att ta hjälp av grannarna, säger Urban.

Nu har de varit kolonister i sex år och det viktigaste råd de kan ge till någon som börjar som kolonist är att det gäller att inte ha för många måsten.

— Det får inte bli kravfyllt att komma hit eller för jobbigt utan det ska vara roligt att jobba och att du delar upp det, säger Liselotte.

— Det är viktigt att gå runt och presentera sig i början, det gjorde vi hela första året så att de flesta till slut visste vilka vi var och det var bra, säger Urban.

Text och bild:Anna Ström